2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik a klímaváltozáshoz a Bács-Kiskun megyei Bátya – közölte Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.

Dukai Miklós azután nyilatkozott, hogy bejárást tartott „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC-projekt újabb helyszínén. A helyettes államtitkár elmondta,

a 2017-ben indított LIFE-MICACC-projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett magyar települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással alkalmazkodhassanak az egyre gyakoribbá váló aszályokhoz és villámárvizekhez, a klímaváltozás hatásaihoz.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt az épített környezetre, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével, Tiszatarjánban pedig a hullámtéri vizes élőhelyek száradása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.

Dukai Miklós a többi között arra is kitért, Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd a hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, amelyet a csapadékvíz tárolásával próbálnak kezelni: egy régi kubikos gödröt mélyítettek ki, és odavezették az esővizet. Az így létrejött tóba halakat telepítettek, a körülötte kialakult zsombékos területre pedig őshonos fákat ültettek. Ezzel a természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz, ráadásul – fűzte hozzá – a tó és az azt körülölelő terület rekreációs célokra is használható.  

A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, mintegy egymilliárd forintból.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam