2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik a klímaváltozáshoz a Bács-Kiskun megyei Bátya – közölte Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.

Dukai Miklós azután nyilatkozott, hogy bejárást tartott „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC-projekt újabb helyszínén. A helyettes államtitkár elmondta,

a 2017-ben indított LIFE-MICACC-projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett magyar települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással alkalmazkodhassanak az egyre gyakoribbá váló aszályokhoz és villámárvizekhez, a klímaváltozás hatásaihoz.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt az épített környezetre, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével, Tiszatarjánban pedig a hullámtéri vizes élőhelyek száradása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.

Dukai Miklós a többi között arra is kitért, Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd a hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, amelyet a csapadékvíz tárolásával próbálnak kezelni: egy régi kubikos gödröt mélyítettek ki, és odavezették az esővizet. Az így létrejött tóba halakat telepítettek, a körülötte kialakult zsombékos területre pedig őshonos fákat ültettek. Ezzel a természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz, ráadásul – fűzte hozzá – a tó és az azt körülölelő terület rekreációs célokra is használható.  

A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, mintegy egymilliárd forintból.

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam