2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áradnak a hazai folyók

A folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az OVF közleménye szerint a szerda reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30–50 milliméter volt, a Hernádén 20–75 milliméter között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28–36 millimétert mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területeken hullott ennél több, 45–75 milliméter.

A ciklon még további esőket okoz (a magasabb, 1000 méter fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további jelentős, 10–25 milliméter csapadékkal – tették hozzá.

Bár a Sajó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, a vízállások a felső szakaszokon is magasak, és az újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani.

Fotó: Shutterstock

Sajópüspökinél a vízszint kedden a késő esti órákban meghaladta a másodfokú készültségi szintet jelentő 300 centimétert; a szerda reggel 8 órai érték 353 centiméter volt.

A Hernádról azt közölték, hogy Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen megnőtt. A tetőzés Hidasnémetinél csütörtökön az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig szombaton este vagy vasárnap hajnalban várható, mindkét helyen a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással. A Sajó és a Hernád esetében is hangsúlyozták, hogy az árhullám várható tartósságát az előrejelzett csapadék számottevően befolyásolhatja.

A többi között kitértek arra is, a nagy mennyiségű csapadék miatt a nagyobb folyókon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak egy-két méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő hat napban nem kell számítani.

Neked ajánljuk
A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Ismét heves monszuneső árasztotta el a pakisztáni fővárost Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam