2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat

Harmincmillió dolláros program keretében magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és -mérését is, emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, biztosítva az ivóvízellátásukat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Manilában tárgyalt többek között Teodoro Locsin külügyminiszterrel és Ramon Loopze kereskedelmi és ipari miniszterrel. A tárcavezető abban állapodott meg manilai tárgyalásain, hogy harmincmillió dolláros kötött segélyhitelprogram indul, amelyet magyar vállalatok hajtanak végre.

A többi között a legnagyobb, több mint 900 négyzetkilométeres Laguna-tó rehabilitációját fogják elvégezni.

A főváros, Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány, magyar cégek bevonásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Teodoro Locsin Fülöp-szigeteki külügyminiszter találkozójukon, Manilában Fotó: MTI/KKM/Király Márton

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a magyar gazdaság jövőbeni sikere nagymértékben függ attól is, hogyan tudják megerősíteni külföldi pozícióikat azok a magyar vállalatok, amelyek nemzetközi szinten is elismert és keresett technológiákat, valamint termékeket tudnak előállítani. 

A külgazdasági és külügyminiszter a többi között felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar vállalatok egyik tradicionális piaca éppen Délkelet-Ázsia, tekintettel arra, hogy az ott lévő országok gazdasága dinamikusan növekszik, másrészt pedig az előttük álló, alapvetően természeti kihívások magyar technológiákat tesznek keresetté. Ilyen például a vízgazdálkodás területe, ahol Magyarország világszinten versenyképes, bizonyos területeken pedig egyedülálló technológiai-mérnöki megoldásokat fejlesztett ki. „A magyar vízgazdálkodási megoldásokra a Fülöp-szigeteken is óriási kereslet van” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Helybéliekkel mérik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam