2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamtempóban emelkedik a hőmérséklet az óceán legmélyebb pontjain

Egy, a Geophysical Research Letters tudományos szaklapban nemrég publikált tanulmány szerint az óceánok vize sokkal gyorsabban melegszik, mint azt korábban a tudósok gondolták.

Az Atlanti-óceán négy különböző mélységében lévő állomások Uruguay partjainál megdöbbentő adatokat rögzítettek: a 2009 és 2019 között végzett mérések szerint az ott található víz hőmérséklete az 1360 méter és a 4757 méter közötti pontokon 0,02–0,04 Celsius-fokkal melegedett a vizsgált időszakban.

Ha belegondolunk abba, hogy milyen mély az óceán, akkor máris jól láthatjuk, hogy ez milyen hatalmas mennyiségű hővel jár

– magyarázta Christopher Meinen, az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóságának (NOAA) óceánkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Miközben általános az egyetértés abban, hogy az óceán legmélyebb pontjai lassan melegednek, a tudósok csak a kutatóhajókról tízévente gyűjtött adatok pillanatképére tudnak támaszkodni.

Az éghajlati modellek szerint a környezetszennyezés hatásai a század végéig egyre mélyebben hatolnak az óceánba, ami komoly veszélybe sodorhatja a tengeri ökoszisztémák működését és az itt rejtőző biológiai sokféleséget.

Fotó: Shutterstock

gyors változások

A Föld által elnyelt hő mintegy 90 százaléka az óceánokba kerül, amelyek bár csak lassan melegednek fel, a hő miatt a vízmolekulák tágulnak, ez pedig hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez, és fokozza az extrém időjárási események, például a hurrikánok keletkezésének esélyét. Ehhez képest az óceán felszínének globális hőmérséklete sokkal gyorsabban melegszik: a NOAA adatai alapján a 2009-ben mért értékek még csak 0,56 Celsius-fokkal voltak magasabbak a hosszú távú átlagnál, ám 2019-re már 0,95 Celsius-fokkal. A szakemberek szerint az új eredmények egyértelműen összhangban vannak az ember által okozott klímaváltozással.

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam