2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: cunamik fenyegethetik Alaszkát

A klímaváltozás következtében olvadó permafroszt miatt veszélybe kerülnek a hideg térségekben lévő hegyek, ugyanis az olvadás miatt ezek összeeshetnek, és akár földcsuszamlásszerűen zúdulhatnak a tengerbe – figyelmeztetnek a tudósok. Egyre komolyabb következményei vannak a klímaváltozásnak.

A kutatók eredményei szerint számos település és turistákat is vonzó terület kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt. Év elején 14 vezető geológus hívta fel a figyelmet arra, hogy az alaszkai Barry Arm (Barry karja) fjordról akár egy éven belül elindulhat egy nagy erejű csuszamlás.

Fotó: Shutterstock

Bár az egyértelmű, hogy a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt kiindulhatnak a területeken ilyen cunamik, a tudósok szerint aggasztó, hogy azt viszont nehéz megállapítani, ezek vajon mikor következnek be.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam