2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: cunamik fenyegethetik Alaszkát

A klímaváltozás következtében olvadó permafroszt miatt veszélybe kerülnek a hideg térségekben lévő hegyek, ugyanis az olvadás miatt ezek összeeshetnek, és akár földcsuszamlásszerűen zúdulhatnak a tengerbe – figyelmeztetnek a tudósok. Egyre komolyabb következményei vannak a klímaváltozásnak.

A kutatók eredményei szerint számos település és turistákat is vonzó terület kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt. Év elején 14 vezető geológus hívta fel a figyelmet arra, hogy az alaszkai Barry Arm (Barry karja) fjordról akár egy éven belül elindulhat egy nagy erejű csuszamlás.

Fotó: Shutterstock

Bár az egyértelmű, hogy a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt kiindulhatnak a területeken ilyen cunamik, a tudósok szerint aggasztó, hogy azt viszont nehéz megállapítani, ezek vajon mikor következnek be.

Neked ajánljuk
Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában A pusztulás szépsége: szökőárszerű hullámok, jéghegyek összeomlása (videó) 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam