2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek

Aggasztó mértékben olvadtak a svájci gleccserek 2020-ban, s közben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében – figyelmeztetett a Svájci Tudományos Akadémia.

Bár 2020 nem volt a szélsőségek éve, a svájci Alpok gleccsereinek nagysága tovább csökkent, riasztó mértékben, teljes 2 százalékkal – számolt be róla a Svájci Tudományos Akadémia éves tanulmánya.

„Ez a hanyatlás beleillik az elmúlt 10 év átlagába, de az adatok akkor is nagyon aggasztók” – fogalmazott a jelentés szerzője, Matthias Huss, a Gleccserfigyelő Hálózat (GLAMOS) tudósa, aki kiemelte:

az eredmények szerint a gleccserek nagyon sokat veszítettek tömegükből, és az évi 2 százalékos csökkenés tényleg nagyon jelentős.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt 60 évben a svájci gleccserekből annyi víz olvadt ki, amennyi a svájci–német–osztrák határon 63 kilométeres hosszúságban húzódó Boden-tó feltöltésére is elég lett volna.

A jelentés egyik legaggasztóbb megállapítása az Aletsch-gleccserre vonatkozik, amely az Alpokban a legnagyobb, és amelynek térségében idén rekordkevés hó gyűlt össze.

Az elmúlt száz évben sohasem volt ilyen kevés a felhalmozódott hó mennyisége.

A 86 négyzetkilométer kiterjedésű gleccsernek, amely becslések szerint 11 milliárd tonna jeget tartalmaz, a századforduló óta egy kilométerrel húzódott vissza a nyelve.  

Egy tavaly megjelent tanulmányban a zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy 2100-ra az Alpok mintegy 4000 gleccserének 95 százaléka eltűnhet, ha az üvegházhatású gázkibocsátást nem sikerül visszaszorítani.

Ha a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek sikerülne teljes mértékben érvényt szerezni, és ezzel két Celsius-fok alá szorítani a hőmérséklet globális növekedését, az előrejelzés szerint az Alpok gleccsereinek kétharmada akkor is elolvadna.

Neked ajánljuk
A szemünk előtt hullik darabokra az Antarktiszt védő selfjég Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Nem támogatták a svájciak a klímavédelmi javaslatokat 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam