2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne szennyezzük tovább a vizeinket

Sajnos még mindig jellemző ránk, hogy olyan háztartási hulladékokat öntünk a lefolyóba, amelyek nem oda valók – derül ki egy nemrég végzett társadalmi kutatásból. Pedig mi is felelősek vagyunk, és sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk a víz- és szennyvízvezeték-hálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is.

Kétpercenként hal meg egy gyermek valamilyen vízzel összefüggésbe hozható betegségben, miközben körülbelül 785 millió embertársunk nem jut tiszta vízhez, melynek értékét jól szemlélteti az is, hogy napjainkban létünk legfontosabb elemét „kék aranynak” nevezik. Vizeinket azonban nemcsak a klímaváltozás, hanem mi magunk is folyamatosan veszélyeztethetjük. 

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) a WWF Magyarország
közreműködésével készített egy társadalmi felmérést, amelyből kiderült, hogy mennyire tudatosan használjuk a lefolyónkat, azaz a mosdót, a WC-t, a mosogatót.

Az ugyanis,

hogy a szennyvízhálózat megfelelően működjön, és tisztított víz kerüljön vissza a természetbe, nemcsak a szennyvízelvezetést és -tisztítást végző víziközműveken múlik, hanem rajtunk is.

Fotó: Shutterstock

Az eredmények alapján a konyhai ételmaradékok esetén vagyunk a legóvatlanabbak. Habár a megkérdezettek több mint a fele soha nem önt háztartási hulladékot a lefolyóba, 7 százalékuk kifejezetten gyakran teszi ezt. Ennél valamelyest jobb a helyzet a háztartási zsírok, olajok és vegyszerek tekintetében, hiszen ezeknél háromból két ember tudatosan kerüli a lefolyó használatát. A lejárt szavatosságú gyógyszerek esetében látható leginkább a helyes magatartás, ugyanis ezek esetében szinte mindenki (95 százalék) helyesen jár el, és külön gyűjti azokat.

Fotó: Adatok: MaSzeSz Vízérték szemléletformáló társadalmi felmérés, 2020, N=5000

„A természetes vizeink és a talaj megóvása miatt a víziközmű-szolgáltatók tevékenysége elengedhetetlen és rendkívül fontos környezetvédelmi tevékenység. A háztartásokban keletkezett folyékony hulladékot, a szennyezett vizet ugyanis nemcsak elvezetik, hanem több fázison keresztül szűrik és tisztítják, hogy a lehető legkevesebb káros anyag kerüljön élővizeinkbe. Ahhoz azonban,
hogy a talajt és a természetes vizeinket megóvjuk a háztartásunkban keletkezett hulladékoktól, a szolgáltatók munkájára, a lakosság tudatosságára,
valamint megfelelő állapotú, szivárgás- és törésmentes víz- és szennyvízhálózatra is szükség van, amelyeknek jelentős része ma már országos szinten felújításra-fejlesztésre szorul” – hívja fel a figyelmet Kovács Károly, a MaSzeSz elnöke.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam