2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő pusztítást végzett a Molave tájfun

Óriási pusztítást végzett a Molave tájfun Vietnamban: legalább 19 ember lelte halálát két földcsuszamlásban az ország középső részén fekvő Quang Nam tartományban, további 48-an eltűntek. Az országban eddig legalább 31-en haltak meg a vihar következtében.

Negyvenhét ember vesztette életét csütörtökön a Molave tájfun nyomán, amely halálos földcsuszamlásokat okozott Vietnamban, és árvizeket a Fülöp-szigeteken.

Kedd este elsüllyedt két halászhajó, 26 halász eltűnt, akik közül 12-re később holtan bukkantak rá a haditengerészet kereső- és mentőcsapatai.

Trinh Dinh Dung miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a földcsuszamlások helyszínéhez vezető utakat is vastag sárréteg borítja. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehet ugyan előre jelezni egy vihar útját és azt, hogy mennyi csapadékot hoz magával, de a földcsuszamlásokat lehetetlen.

A hatóságok szerint a Molave az elmúlt két évtized legerősebb vihara.

Fotó: MTI/AP/VNA/Lai Minh Dong

A tájfunt óránkénti 135 kilométeres sebességű széllökések kísérik, amelyek fákat csavarnak ki a helyükből. Több mint 88 ezer épület tetőszerkezetét szaggatta le a vihar. 

Vietnam középső tartományaiban eddig is soha nem látott méretű árvizek pusztítottak. Legkevesebb 160 ember meghalt az áradásokban és fölcsuszamlásokban október 6. óta.

A Fülöp-szigeteken – amelynek keleti partvidékére a hétvégén csapott le a Molave –legalább 16 ember vesztette életét a tájfun okozta áradásokban. A halálos áldozatok közül 13 vízbe fúlt, míg három ember a kidőlő fák miatt vesztette életét. Több mint 240 ezer ember vált hontalanná a tájfun miatt.

A katasztrófavédelem szerint mindeközben egy újabb trópusi vihar közeledik a Fülöp-szigetek felé.

Neked ajánljuk
A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Hőség, olvadás és hó helyett eső Grönlandon Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam