2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő pusztítást végzett a Molave tájfun

Óriási pusztítást végzett a Molave tájfun Vietnamban: legalább 19 ember lelte halálát két földcsuszamlásban az ország középső részén fekvő Quang Nam tartományban, további 48-an eltűntek. Az országban eddig legalább 31-en haltak meg a vihar következtében.

Negyvenhét ember vesztette életét csütörtökön a Molave tájfun nyomán, amely halálos földcsuszamlásokat okozott Vietnamban, és árvizeket a Fülöp-szigeteken.

Kedd este elsüllyedt két halászhajó, 26 halász eltűnt, akik közül 12-re később holtan bukkantak rá a haditengerészet kereső- és mentőcsapatai.

Trinh Dinh Dung miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a földcsuszamlások helyszínéhez vezető utakat is vastag sárréteg borítja. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehet ugyan előre jelezni egy vihar útját és azt, hogy mennyi csapadékot hoz magával, de a földcsuszamlásokat lehetetlen.

A hatóságok szerint a Molave az elmúlt két évtized legerősebb vihara.

Fotó: MTI/AP/VNA/Lai Minh Dong

A tájfunt óránkénti 135 kilométeres sebességű széllökések kísérik, amelyek fákat csavarnak ki a helyükből. Több mint 88 ezer épület tetőszerkezetét szaggatta le a vihar. 

Vietnam középső tartományaiban eddig is soha nem látott méretű árvizek pusztítottak. Legkevesebb 160 ember meghalt az áradásokban és fölcsuszamlásokban október 6. óta.

A Fülöp-szigeteken – amelynek keleti partvidékére a hétvégén csapott le a Molave –legalább 16 ember vesztette életét a tájfun okozta áradásokban. A halálos áldozatok közül 13 vízbe fúlt, míg három ember a kidőlő fák miatt vesztette életét. Több mint 240 ezer ember vált hontalanná a tájfun miatt.

A katasztrófavédelem szerint mindeközben egy újabb trópusi vihar közeledik a Fülöp-szigetek felé.

Neked ajánljuk
Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Dubajban esőtánc helyett hamarosan drónokat fognak bevetni Ember építette félszigettel védekeznek a dánok a tengerszint-emelkedés ellen 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam