2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi tómederre bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt

Amerikai kutatók hatalmas ősi tómeder üledékére bukkantak több mint 1,6 kilométer mélyen a grönlandi jégtakaró alatt. A világon először fedeztek fel ilyen domborzatot a jég alatt.

A tómeder abban az időben alakulhatott ki Grönland északnyugati részén, amikor a térség jégmentes volt, de most teljesen fagyott. A kutatók szerint 

több millió éves lehet, és páratlan fosszíliákat, a múlt klímájának és életének kémiai nyomait tartalmazza.

Az Earth and Planetary Science Lettersben publikált tanulmány szerint a meder egykoron egy 7100 négyzetkilométernyi tó ágya volt. Az üledék benne 1,2 kilométer vastag. A repülőgépen elhelyezett geofizikai eszközök felvételei szerint legkevesebb 18 forrás táplálhatta a tavat északról. A kutatók számításai szerint a mélysége 50–250 méter lehetett.

Fotó: Shutterstock

„Információk fontos tárháza lehet egy olyan vidék, amely jelenleg teljesen rejtett és megközelíthetetlen. Azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk megérteni, miként viselkedett a grönlandi jég a múltban. Ez fontos, ha meg akarjuk érteni azt, miként viselkedik a jövő évtizedekben” –  magyarázta Guy Paxman, a New York-i Columbia Egyetem Lamont–Doherty Földi Obszervatóriumának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A grönlandi jégtakaró, amelynek az olvadása az elmúlt években felgyorsult, elég vizet tartalmaz ahhoz, hogy a globális tengerszintet mintegy hét méterrel emelje.

Nincs bizonyíték arra, hogy a grönlandi medence folyékony vizet tartalmazna napjainkban.

Paxman szerint nem lehet megmondani a meder korát. A kutatók valószínűnek tartják, hogy a jég időszakosan előrenyomult és visszahúzódott Grönland területének többségén az elmúlt 10, esetleg 30 millió évben. A most vizsgált területet is többször beboríthatta a jég.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről Hőség, olvadás és hó helyett eső Grönlandon A hűvösebb augusztusnak köszönhetően kevésbé olvadt meg a jég az Északi-sark körül Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam