2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több embert veszélyeztetnek a partvidéki áradások

Egy új globális nemzetközi tanulmány szerint egyre gyakoribbá válhatnak a szélsőséges időjárási események, a viharok és heves esőzések az északi félteke partvidéki területein. A világ lakosságának több mint fele él tengerpart közelében.

Eddig a rizikóbecslések esetén egymástól függetlenül vizsgálták az egyes időjárási jelenségeket, idővel azonban megfigyelték, hogy ezeket általában ugyanazok a körülmények váltják ki, ezért többnyire egy időben jelentkeznek.

„Ez felerősíti a problémát” – véli Douglas Maraun, a bécsi Wegener Intézet munkatársa.

Ha a viharok nagy vízmennyiséget hajtanak a partvidéki területekre, a heves esőzésekből származó víz pedig elsősorban a folyótorkolatokban halmozódik fel, akkor a vízszint még nagyobb mértékben emelkedik.

Maraun tagja annak a nemzetközi kutatócsoportnak, mely már Európa partvidéki területeinél megvizsgálta, hogyan változik 2099-ig a klímaváltozás hatására a heves esőzések és viharok által együttesen okozott áradások kockázata. Vizsgálatuk eredményeit 2019 őszén publikálták. Ezek szerint Észak-Európában intenzívebbé vált a csapadék, így jelentősen megnőhet az egy időben jelentkező heves esőzések és viharok veszélye. 

Fotó: Shutterstock

Ha a globális átlaghőmérséklet további 4 Celsius-fokkal emelkedik 2099-ig, az jelentősen megnöveli az árvizek kockázatát Nagy-Britannia nyugati partvidékén, Franciaország északi részén, az Északi-tenger keleti és déli partjainál, valamint a Fekete-tenger keleti részén. A modellezések szerint a Bristol-csatorna, a devoni és cornwalli brit partvidék, valamint Hollandia északi partvonala fókuszponttá, vagyis olyan területté válhat, ahol hat éven belül egynél többször fordulnak elő ilyen kettős időjárási szélsőségek. 

„Ahogyan az Európára vonatkozó vizsgálatban, ezúttal is az 1970–2004 közötti időszak adatai alapján jövendölték meg a 2070–2099 közötti időszak egyes forgatókönyveit” –mondta Maraun. Emellett a vihar- és csapadékszimulációkat áradások szimulációival együtt elemezték, a modellvizsgálatokat az Európai Bizottság isprai (Olaszország) kutatóközpontjának munkatársai végeztek.
„Ha a károsanyag-kibocsátás mértéke továbbra is magas marad, megnövekszik annak a lehetősége, hogy egy időben jelentkeznek a heves esőzések és az áradások: 2100-ig a jelenlegihez képest több mint 25 százalékkal. A 40. szélességi körtől északra lévő területeken több mint 2,5-szer gyakrabban jelentkezhetnek ilyen kombinált események” – mondta a klimatológus.

„Különösen érintettek az északi féltekén az Egyesült Államok, Kanada, Észak-Európa és Kelet-Ázsia partjai, például Kína, Korea és Japán. A déli féltekén pedig a déli partvonal mentén Dél-Amerika és Új-Zéland” – foglalta össze Maraun.

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam