2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrofális áradások nyomaira bukkantak a Marson

A Curiosity Mars-járónak a Gale-kráter kőzeteiről készült felvételei alapján amerikai tudósok arra jutottak, hogy a közeli Sharp-hegyről lezúduló víz elárasztotta a területet. A kutatók úgy vélik, az áradásokat egy hatalmas meteorbecsapódás okozhatta.

A Jackson Állami Egyetem, a Cornell Egyetem, a NASA Jet Propulsion Laboratory űrközpont, valamint a Hawaii Egyetem tudósai a Mars-járó által a kőzetekről és ásványokról készített felvételeket tanulmányozták, és olyan üledéket figyeltek meg, amik alapján arra lehet következtetni,

nem sokkal a Sharp-hegy és a Gale-kráter kialakulása után árvizek söpörtek végig a területen.

Fotó: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems

A kutatók szerint az áradásokat egy hatalmas meteor becsapódása okozhatta, amely olyan sok hőenergiát termelt, hogy képes volt jelentős mennyiségű jeget felolvasztani a bolygón.

Fotó: Malin Space Science Systems / NASA-JPL

A kataklizma szén-dioxidot és metánt juttatott a Mars légkörébe, ami a vízgőzzel keveredve rövid időre meleg és nedves klímát hozott létre. Emiatt rengeteg eső eshetett a bolygón, amelyek a Sharp-hegyről érkezve elárasztották a Gale-krátert.

A kutatás részletes eredményeit a Nature című szaklapban publikálták a tudósok. 

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Egymilliárd gyereket fenyegetnek a klímaváltozás következményei Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam