2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos árvízvédelmi fejlesztés történt az Alsó-Tisza vidékén

Javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, és várhatóan mérséklődnek az árvízvédekezés költségei azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, melyek 12 milliárd forintból, uniós támogatással valósultak meg a Dél-Alföldön.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásával megvalósított fejlesztésnek köszönhetően

javult a térségben élő emberek, az ipari és gazdasági létesítmények, valamint az érintett mezőgazdasági területek védelme.

A fejlesztés hozzájárul a védett ártéri területek és az ott található egyedülálló természeti értékek megóvásához is. A térség elmúlt ötven évének legjelentősebb árvízvédelmi fejlesztési projektje Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva külterületeit érintette.

A Dongéri-, valamint a Sámson-Apátfalvi-Szárazér-főcsatornán az árhullámok visszatartására nagy méretű árvízkapuk épültek.

A projekt keretében épült árvízkapu a Sámson-Apátfalvi- Szárazér-főcsatornán, a Maros folyó mentén Fotó: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A Hármas-Körös és a Tisza bal partján összesen 9,7 kilométer hosszon végeztek töltésfejlesztési munkákat, melyek során növelték a töltések szelvényméretét, a gátkoronára pedig új útburkolat épült. Mindszentnél elbontottak egy működésképtelen szivattyútelepet, egy másikat pedig korszerűsítettek, s egyben növelték a kapacitását. Átépítették a térségben jelentős szerepet betöltő felső-kurcai és kurcatoroki zsilipet, és teljes körű felújításon esett át két gátőrtelep.

A projekt megvalósítása során több mint egymillió köbméter földet mozgattak meg. 

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Még több világító bringaút lesz országszerte Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam