2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtalálták az elveszett olajfúró tornyot az Adriai-tenger mélyén

A klímaváltozás miatt is minden eddiginél nagyobb figyelmet kellene fordítanunk vizeink védelmére. Ezért is sajnálatos, hogy negyven méter mélyen, a tengerfenéken találták meg az INA horvát olajipari vállalat eltűnt adriai-tengeri fúrótornyát.

A gázplatformmal, amely az isztriai Pulától ötven kilométerre északnyugatra helyezkedett el, még múlt hét végén szakadt meg minden kapcsolat. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban csak a hét második felében tudták megközelíteni az eltűnt fúrótorony helyszínét, melynek keresésére robot-tengeralattjárókat is indítottak.

Az 500 tonnás vaskonstrukció fejjel lefelé merült el a tengerben, miután a vihar félbetörte tartóoszlopát.

Az INA még kedden közölte, hogy a fúrótornyon nem tartózkodott személyzet, valamint aktiválódott a vészhelyzeti rendszer, amely elzárta a gázfúrótorony biztonsági szelepeit, így a balesetnek nincs a környezetre káros hatása.

Fotó: Shutterstock

Tvrtko Perkovic, az INA kutatási és termelési operatív igazgatója elmondta: az előírások szerint kötelesek a vasszerkezetet kiemelni a tengerből. Ezt követően a fúrókutat újra üzembe helyezhetik, vagy ha úgy döntenek, hogy bezárják, le kell betonozniuk a fúrás helyét.

A szerkezetet 2020. december 1-jén ellenőrizték utoljára, erről jegyzőkönyv is készült az INA-ban, és akkor mindent rendben találtak.

Neked ajánljuk
Az Adriai-tenger védelme elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál Ne csak a konyhában használjuk az olívaolajat A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam