2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem aktiválták a zsiliprendszert, elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret

Elöntötte a tenger a velencei Szent Márk teret, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose-gátat. Az áradás a Szent Márk székesegyházat sem kímélte. 

„A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek” – közölték az olasz hatóságok a helyi sajtó híradása szerint.

Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy

a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet.

Az önkormányzat közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont felkészületlenül érte a várost.

Fotó: MTI/AP/LaPresse/Anteo Marinoni

A Velencét védő  Mose-rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését.

Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben.

Neked ajánljuk
Áradások és földcsuszamlások sújtják Indonéziát Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók Joe Biden elektromosra cseréli a teljes szövetségi autóflottát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam