2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történt a Rábával?

Intenzív habzást figyeltek meg hétvégén a Rába folyó Vas megyei szakaszán, vízügyi szakemberek szerint természetes jelenség lehetett. A habzást a nicki műgátnál, Szentgotthárdnál és Alsószölnöknél is tapasztalták. 

A „Mi Rábánk és a környező természet” elnevezésű Facebook-oldalon több fotó is látható a folyó szélén összeállt piszkos habról. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: az illetékes vízügyi hatóság szakemberei mintát vesznek, és megkezdik a vizsgálatot.

Fotó: Mi Rábánk és a környező természet/Facebook

Az MTI megkeresésére Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte:

vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, néhány „pötty” úszott a vízen.

Fotó: Mi Rábánk és a környező természet/Facebook

Gaál Róbert tájékoztatása szerint az elmúlt napokban egy kisebb árhullám vonult le a Rábán, amely során természetes anyagok, például falevél, a folyó mentén korábban elhelyezett trágya, esetleg a holtágakban összegyűlt bomló falevél anyaga mosódhatott a vízbe, ez okozhatott a duzzasztóknál habzást.

Kitért arra is, hogy az idén magyar és osztrák szakemberek közösen végeztek egy nagyon komoly vízminőségi felmérést a Rábán, amely azt mutatta, hogy nem látszik olyan terhelés, amely a kétezres években tapasztaltakhoz hasonló lenne, osztrák részen a bőrgyárakból a folyóba vezetett tisztított szennyvíz értékei jóval az előírt határértékek alatt maradtak.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Sok a fóka a Temzén, vagyis egészséges a folyó (videóval) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam