2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természeti veszélyhelyzetet rendeltek el a Fidzsi-szigeteken

Óránkénti 250 kilométeres széllel fenyegető, pusztító ciklon közelít a Fidzsi-szigetekhez, ezért a kormány országos kijárási tilalmat rendelt el, és a tömegközlekedést is teljesen leállította. A Yasa névre keresztelt vihar feltehetően áradásokat is okoz majd.

Csütörtök óta senki sem hagyhatja el az otthonát, aki pedig alacsony területeken lakik, azt felszólították, hogy a vihar elől magasabban fekvő helyeken keressenek menedéket.

„A szupervihar nagyjából az egész országot érinti majd” – közölte Frank Bainimarama miniszterelnök, hozzátéve, hogy

a Yasa jóval erősebb lesz, mint a 2016-os Winston ciklon, amely a déli félteke eddig feljegyzett legerősebb vihara volt. Akkor mintegy negyvenen haltak meg, és tízezrek váltak földönfutóvá.

Fotó: Shutterstock

Bainimarama emlékeztetett, hogy az ország lakosságának 95 százaléka olyan területen él, amelyen át fog vonulni a vihar, és figyelmeztetett, hogy a tengerparton 10 méteres hullámokra kell számítani.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy természeti veszélyhelyzetet rendeltek el, ami szélesebb jogköröket biztosít a rendvédelmi erőknek az előírások betartatásához.

Neked ajánljuk
A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam