2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón

Az Alteo Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását. A mintegy 1,2 milliárd forintból kivitelezett rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is – közölte az energetikai szolgáltató.

A vízerőmű októberben megkezdte kereskedelmi üzemét, a nagyközönség számára pedig jövő tavasszal nyithatja meg kapuit. Az Alteo nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélte a korábbi technológiát. A beruházás nagyjából 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.

Az 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás vízerőmű 9 köbméter/perc víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására képes.

A turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településen használták világításra.

Fotó: mti/alternativenergia.hu

A beruházás fő eleme volt a korábbi komplett technológia lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezésekre: az 5,75 GWh/év villamosenergia-termelési kapacitás körülbelül 70 százalékkal nagyobb az eddiginél.

Neked ajánljuk
Sok a fóka a Temzén, vagyis egészséges a folyó (videóval) Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai Sokmillió éves, ismeretlen pingvinfajt azonosítottak Új-Zélandon Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam