2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét

Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket is bevet a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezette tudóscsoport, hogy tanulmányozzák a világ egyik legnagyobb jéghegyét, az A68a-t, melynek olvadása komoly aggodalomra ad okot. 

Az A68a a Déli-sarkvidék Larsen C szektoráról vált le 2017-ben, és azóta folyamatosan halad északi irányban, a Déli-Georgia-sziget felé. Az elmúlt hetekben és hónapokban olyan sok része szakadt le, hogy elveszítette a világ legnagyobb jéghegye címet is.

Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának.

A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

Fotó: Wikipedia

A nagy jéghegyek megváltoztatják a körülöttük lévő víz hőmérsékletét, és olvadásukkal nagy mennyiségű édesvizet engednek az óceánba. Ez hatással van minden tengeri élet körülményire a legegyszerűbb planktonoktól kezdve a legnagyobb tengeri állatokig, a bálnákig. A szakértők a tervek szerint január végére érik el a jéghegyet.

„Megfigyelik a tengervíz hőmérsékletét és sósságát, mérik a klorofill koncentrációját és a visszaverődés mértékét, tehát alapvetően azt, mennyire tiszta a víz” – közölte Povl Abrahamsen, a BAS oceanográfusa. 

Forrás: HNN24x7/Youtube

„A Déli-Georgia-sziget körül meglehetősen jól működik az ökoszisztéma. A magasabb hőmérsékletű és trópusi területeken jóval bonyolultabb a tápláléklánc. A Déli-Georgia-szigetnél a fitoplanktonok egyenesen a krillekbe kerülnek, melyek egyenesen a pingvinekbe, fókákba és bálnákba. Ez egy rövid lánc. Szóval ha változást látunk a fitoplanktonban, szinte elkerülhetetlen, hogy az megjelenjen feljebb is” – magyarázta Geraint Tarling, a BAS ökológusa.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam