2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb gleccserről derült ki, hogy a vártnál is gyorsabban olvad

A bolíviai Tuni-gleccserről is kiderült, hogy az eddig véltnél gyorsabb ütemben olvad. Ez tovább súlyosbítja a 60 kilométerre lévő főváros, La Paz helyzetét, ahol már most is komoly gondot okoz a vízhiány. 

Az Universidad Mayor de San Andres (UMSA) egyetem tudósai monitorozzák a Tunit és más regionális gleccsereket. Jelentésük szerint az egykoron nagy területet elfoglaló gleccser mindössze egy négyzetkilométerre zsugorodott.

Bár korábban úgy jövendölték, hogy a Tuni 2025-ig is kitart, most azt mondják, fenyegetően közel a teljes eltűnése.

Forrás: Wion/YouTube

Edson Ramírez gleccserkutató szerint anno a teljes szektort jég borította, most viszont a gleccser egykori útvonalának nagy részén csak elszíneződött kövek maradtak, amelyek évszázadok óta először kerültek napvilágra.

„Bár a gleccser a kis jégkorszak óta, amikor nagy tömegű jégmezők borították az Andok csúcsait, folyamatosan húzódik vissza, a gyorsan változó klíma miatt felgyorsult a folyamat” – írják a bolíviai szakértők, akik azt is kiemelték: egyre megszokottabbá váltak a heves esőzések és a szárazságok, a hegyek kiszámíthatatlanabbak lettek.

Neked ajánljuk
Óriási lepedőkkel védenék az olvadó gleccsereket Óriási lepedőkkel védenék az olvadó gleccsereket Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam