2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb gleccserről derült ki, hogy a vártnál is gyorsabban olvad

A bolíviai Tuni-gleccserről is kiderült, hogy az eddig véltnél gyorsabb ütemben olvad. Ez tovább súlyosbítja a 60 kilométerre lévő főváros, La Paz helyzetét, ahol már most is komoly gondot okoz a vízhiány. 

Az Universidad Mayor de San Andres (UMSA) egyetem tudósai monitorozzák a Tunit és más regionális gleccsereket. Jelentésük szerint az egykoron nagy területet elfoglaló gleccser mindössze egy négyzetkilométerre zsugorodott.

Bár korábban úgy jövendölték, hogy a Tuni 2025-ig is kitart, most azt mondják, fenyegetően közel a teljes eltűnése.

Forrás: Wion/YouTube

Edson Ramírez gleccserkutató szerint anno a teljes szektort jég borította, most viszont a gleccser egykori útvonalának nagy részén csak elszíneződött kövek maradtak, amelyek évszázadok óta először kerültek napvilágra.

„Bár a gleccser a kis jégkorszak óta, amikor nagy tömegű jégmezők borították az Andok csúcsait, folyamatosan húzódik vissza, a gyorsan változó klíma miatt felgyorsult a folyamat” – írják a bolíviai szakértők, akik azt is kiemelték: egyre megszokottabbá váltak a heves esőzések és a szárazságok, a hegyek kiszámíthatatlanabbak lettek.

Neked ajánljuk
Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég A kelet-afrikai gleccserek húsz év alatt eltűnhetnek Szinte mindenhez szükségünk van rá, mégsem becsüljük meg Figyeld a felhőt! Gyors és azonnali fellépést követel a Maldív-szigetek
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam