2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási lepedőkkel védenék az olvadó gleccsereket

A globális felmelegedésnek egyre súlyosabb következményei vannak – ezek közé tartozik a gleccserek drámai olvadása is, melynek megfékezésére meglepő, ám egyelőre hatékonynak tűnő megoldással rukkoltak elő a tudósok. 

A Kína északnyugati részén lévő Szecsuán tartományban található Dagu-gleccser 500 négyzetméteres területét augusztusban ökotextillel borították be a Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Intézetének kutatói.

Azóta a tudósok megállapították, hogy

a beborított területből egy méterrel kevesebb tűnt el, mint a nem lefedett régióból.

Vang Fej-teng kutató szerint a vizsgálat bizonyította, hogy a lepedők képesek blokkolni a napsugárzást és megakadályozni a hőcserét a gleccser felszínén.

Fotó: Xie Yida

A szakértő szerint az elmúlt években a globális klímaváltozás hatására világszerte megnövekedett a gleccserek olvadásának sebessége. A kisebb, legfeljebb egy négyzetkilométeres gleccserek pedig emberi beavatkozás nélkül hamarosan teljesen eltűnhetnek.

„A világ tudósai ugyanakkor elsősorban a gleccserek változására, a változások mechanizmusaira koncentrálnak, és viszonylag kevés figyelem irányul a gleccserek olvadását megakadályozó esetleges megoldások keresésére” – tette hozzá a kutató.
A szakértők hamarosan kipróbálják hőblokkoló módszerüket Kína más gleccserein is, amelyeket már súlyos mértékben érintett a klímaváltozás.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről Árnyékban megbújó jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei Takarókba burkolják a fogyatkozó gleccsereket Svájcban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam