2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet

Az elmúlt évtized legsúlyosabb aszálya sújtja Törökországot: a következő hónapokban több nagyobb városban is megszűnhet a vízellátás. A figyelmeztetések szerint Isztambul 40 napon belül kifogyhat a vízből. 

A török hatóságok szerint

tizenhétmillió ember került közel ahhoz, hogy kifogyjon a vízből a világhírű városban.

A hónap elején Ankara oldaláról azt jósolták, hogy a fővárosnak száztíz napja maradt.

Fotó: Shutterstock

Izmir és Bursa, Törökország következő két legnagyobb városa ugyancsak küzd a vízhiánnyal. A jelenlegi helyzet a mezőgazdaságra sincs jó hatással. A vallási ügyekért felelős igazgatóságot mindez arra kényszerítette, hogy utasítsa az imámokat, valamint a gyülekezeteket, hogy esőért imádkozzanak.

A 80-as években többször is aszály sújtotta az országot – ehhez nemcsak az éghajlatváltozás, hanem a népesség növekedése, az iparosodás, valamint a városok terjedése is hozzájárult. Ezek együttes kombinációja nagyon súlyos problémákhoz vezethet.

2020 lett az emberiség történelmének egyik legforróbb éve

Éves szinten átlagosan fejenként csak 1346 köbméter vízről beszélhetünk, és amikor ekkora az aszály, az újabb kihívások elé állítja az ország lakosságát. Törökország az elmúlt két évtizedben megpróbált javítani ezen, és több száz gátat épített, hogy jelentős mértékben tudjon javítani a vízgazdálkodáson.

Ám mindez nem sokat ért, ezért

felszólították a lakosságot, hogy alaposan gondolják át, mire és mekkora mennyiséget használnak, kezdve a csapok elzárásával fogmosás vagy borotválkozás közben.

Fotó: Shutterstock

Izmirben a helyi hatóságok százhárom új fúrt lyukat ástak, valamint újrahasznosítják a szennyvizet, és javítják az elöregedett csöveket, hogy minimalizálni tudják a veszteségeket.

Törökország városainak azonnal esőre van szükségük, hogy a következő hónapokban ne kelljen adagolni a vizet, de már az is kiderült, hogy a tél hátralévő részében a tartós csapadékmennyiség sem lenne elegendő ahhoz, hogy a mezőgazdászok megmentsék az idei termést.

Neked ajánljuk
Az elmúlt napokban Törökországot és Görögországot is elérte az extrém hidegfront Az elhúzódó szárazság miatt tüntettek a méhészek Chilében Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam