2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást

Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást, amelynek célja többek között az is, hogy a csapvízfogyasztás előtérbe helyezésével csökkenjen a palackos víz felhasználása, ezzel pedig a keletkező műanyaghulladék mennyisége és a vele járó környezetterhelés is.

A Right2Water mozgalom indította el azt a kezdeményezést, amely során majdnem 2 millióan kérték a csapvíz minőségének javítását, valamint az ahhoz történő egyetemes hozzáférés biztosítását. A mozgalom nyomán többéves felülvizsgálati procedúra indult el az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló EU-direktíva kapcsán. Ennek eredményeként látjuk a napokban megjelent, az Európai Parlamentben megszavazott szabályozást.

A direktíva előír új és egyes esetekben szigorított határértékekkel vizsgálandó paramétereket pl. ólom, legionella, klorát és biszfenol-A. Egyéb új paraméterek is megjelennek, például a mikroműanyagok, gyógyszermaradványok, de ezek jelenleg csak irányértékekkel szerepelnek egy úgynevezett megfigyelési listán. Ezek növelhetik a bizalmat, és ösztönzik a lakosságot a nagyobb mértékű csapvízfogyasztásra.

A csapvíz biztonságosabbá tételéhez hozzájárul ezenfelül, hogy kötelezővé válik a korábban csak ajánlott kockázatalapú megközelítés. A kockázatértékelés elvégzése, az ellenőrzés és nyomon követés a vízkivételtől a kezelésen át a házi elosztórendszerekig terjed.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Most első alkalommal egységes minimális higiéniai követelményeket határoznak meg az ivóvízzel érintkező anyagokra. Ezenkívül új szabályozás lesz a vízveszteségek csökkentésére is.

Az irányelv egyik lényeges törekvése, hogy a csapvíz fogyasztása középületekben ingyenes legyen, és az éttermekben, valamint az egyéb vendéglátóhelyeken ennek felszolgálásáért minimális díjat számolhassanak csak fel. Külön foglalkozik a direktíva a társadalom kiszolgáltatott csoportjaival is, számukra kiemelten fontosnak tartja a csapvízhez való hozzáférés lehetőségének biztosítását és ennek kommunikációját.

Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és amint bármilyen problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni. Nem véletlenül emlegetik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként. Ezenfelül folyamatosan kontrollálja a minőséget független hatóság is.

A csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen többször használható kulacsban bárhová magunkkal vihetjük, a kulacsot bármikor újratölthetjük. Így nem használunk sem PET-palackot, sem bármilyen más, egyszer használatos műanyagot.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: maviz.org
Vissza
Hírfolyam