2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fagyveszélyre figyelmeztet a Fővárosi Vízművek

A tartós hideg veszélyeire figyelmeztet a Fővárosi Vízművek. A durva fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

A Fővárosi Vízművek ajánlása alapján érdemes minél előbb megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérőmeghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Hiszen az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Honnan tudhatjuk, hogy már megtörtént a baj?

  • ha a lakásban nem vagy csak alig jön víz a csapból,
  • ha szilánkokra tört az üveg az óralapon,
  • ha eldeformálódott számlálószerkezet,
  • ha csöpög a víz.
Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A vízművek oldalán videóban is szemléltetik az alábbi óvintézkedéseket.

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelmére különös figyelmet érdemes fordítani.
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodhatunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondobozdarabok is megfelelőek lehetnek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyeljünk azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, és ezáltal a mérő egyszerűen leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük, vagy ennek hiányában időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Már megtörtént baj esetén a 06 80 247 247-es éjjel-nappal elérhető telefonszámon kérhetünk segítséget.

További hasznos tanácsokat a fagykárok megelőzésére a Fővárosi Vízművek oldalán találunk.

Neked ajánljuk
Elkezdett befagyni a Balaton, de nem tart ki a hideg Elkezdett befagyni a Balaton, de nem tart ki a hideg Tél Fonyódnál (képgaléria) Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: vizmuvek.hu
Vissza
Hírfolyam