2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magas a Balaton vízállása – nyitva a Sió-zsilip

Megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve az időjárási előrejelzéseket is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Siklós Gabriella az MTI-nek elmondta, hogy

a tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszintmaximumot.

A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait – tette hozzá.

A Sió-zsilip látványterve  Fotó: SBS Komir Kft.

Mint kiderült, mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.

A 2019 végén megkezdett kivitelezés részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

Neked ajánljuk
A csapból is ez folyik? – Helyzetjelentés a mikroműanyagról Fürdésre még nem jó: hidegebb a Balaton vize az ilyenkor megszokottnál Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam