2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szétesett a világ legnagyobb jéghegye

Az Egyesült Államok Jégfigyelő Központja (USNIC) közölte, hogy kisebb darabokra hullott a világ legnagyobb jéghegye. Az A-68a jelű jégtömb még 2017-ben vált le az észak-antarktiszi Larsen C-selfjégről, azóta pedig folyamatosan északi irányba sodródik.

Az A-68a

eredetileg 6 ezer négyzetkilométeres volt, 2020 áprilisától kezdődően viszont egyre több darab szakadt le róla, múlt héten pedig egy középen húzódó, hatalmas repedés mentén két részre tört.

Fotó: Shutterstock

A két nagyobb töredék most tovább zsugorodik az Egyesült Királysághoz tartozó Dél-Georgia-szigetek viszonylag meleg vizeiben.

A USNIC szerint eddig összesen 13, csak az elmúlt néhány napban pedig hét darab vált le az A-68a-ról. 

Lassan teljesen eltűnik a jéghegy, ami jó hír a térség élővilágának. A szakértők ugyanis arra figyelmeztettek, hogy ha a jégtömeg megfeneklik a szigeteknél, el fogja zárni a helyi fókák és pingvinek elől a táplálékszerző útvonalakat. Idén januárban az A-68a követte a régió áramlatait, a széteséssel pedig tovább csökkent az állatokra leselkedő veszély.

Neked ajánljuk
Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Miért verik a gorillák a mellkasukat? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Norman 2030-ra piacra kerülhet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam