2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gátszakadás: dollármilliárdos kártérítést kell fizetnie egy brazil vállalatnak

Több mint hétmilliárd dollár értékű kártérítést készül fizetni a Vale brazil bányaipari óriásvállalat a brazíliai Brumadinho település közelében lévő zagytározójának két évvel ezelőtti, 270 halálos áldozatot követelő gátszakadása miatt.

A világ egyik legnagyobb vasércexportőr cége 37,6 milliárd reált (mintegy 7,1 milliárd dollárt) fizet kártérítéséként a tragédia által keletkezett súlyos környezeti, erkölcsi és gazdasági következmények felszámolására. A megállapodás keretében az óriásvállalat szavatolni fogja az érintett családok számára juttatott rendkívüli segélyek folyamatosságát, akárcsak a kiesett jövedelmek pótlását, valamint a térség gazdasági talpra állítását.

A cég kezdeti összegként 6,5 milliárd reált (mintegy 1,2 milliárd dollárt) fordít majd a környezet eredeti állapotának helyreállítására, valamint az egyéb, visszafordíthatatlannak ítélt károk helyreállítására.

Forrás: Guardian News/Youtube

A kialkudott összeg ugyanakkor nem tartalmazza a katasztrófa érintettjeinek egyéni kártalanítását, amelyet a Vale egyéni perek során – mint fogalmazott – „haladék nélkül és méltányosan”  fog rendezni.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében lévő Córrego do Feijao vasércbánya zagytározójának fala 2019. január 25-én szakadt át. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmazott, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént. Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is, 270 ember lelte halálát, tizenegy holttest azóta sem került elő.

A brazil ügyészség vádat emelt gyilkosság miatt kedden Fabio Schvartsman, a Vale volt vezérigazgatója és tizenöt további gyanúsított ellen. Egy brazil bíróság még abban az évben megállapította az óriásvállalat kártérítési felelősségét is. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam