2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gátszakadás: dollármilliárdos kártérítést kell fizetnie egy brazil vállalatnak

Több mint hétmilliárd dollár értékű kártérítést készül fizetni a Vale brazil bányaipari óriásvállalat a brazíliai Brumadinho település közelében lévő zagytározójának két évvel ezelőtti, 270 halálos áldozatot követelő gátszakadása miatt.

A világ egyik legnagyobb vasércexportőr cége 37,6 milliárd reált (mintegy 7,1 milliárd dollárt) fizet kártérítéséként a tragédia által keletkezett súlyos környezeti, erkölcsi és gazdasági következmények felszámolására. A megállapodás keretében az óriásvállalat szavatolni fogja az érintett családok számára juttatott rendkívüli segélyek folyamatosságát, akárcsak a kiesett jövedelmek pótlását, valamint a térség gazdasági talpra állítását.

A cég kezdeti összegként 6,5 milliárd reált (mintegy 1,2 milliárd dollárt) fordít majd a környezet eredeti állapotának helyreállítására, valamint az egyéb, visszafordíthatatlannak ítélt károk helyreállítására.

Forrás: Guardian News/Youtube

A kialkudott összeg ugyanakkor nem tartalmazza a katasztrófa érintettjeinek egyéni kártalanítását, amelyet a Vale egyéni perek során – mint fogalmazott – „haladék nélkül és méltányosan”  fog rendezni.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében lévő Córrego do Feijao vasércbánya zagytározójának fala 2019. január 25-én szakadt át. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmazott, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént. Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is, 270 ember lelte halálát, tizenegy holttest azóta sem került elő.

A brazil ügyészség vádat emelt gyilkosság miatt kedden Fabio Schvartsman, a Vale volt vezérigazgatója és tizenöt további gyanúsított ellen. Egy brazil bíróság még abban az évben megállapította az óriásvállalat kártérítési felelősségét is. 

Neked ajánljuk
Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál Aktivisták emberiség elleni bűnökért vonnák felelősségre Jair Bolsonarót Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam