2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsabb lehet a tengerszint-emelkedés mértéke

Nem voltak elég pontosak a korábbi mérések, ezért a tengerszint-emelkedés mértéke rosszabb lehet, mint amire számítottak – figyelmeztettek a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének klímakutatói.

Ugyan az Éghajlatváltozási Kormányközi Munkacsoport (Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC) legutóbbi értékelése szerint 2100-ra nem valószínű, hogy a tengerszint 1,1 méternél többet emelkedik, a dán kutatók ezt másképp látják. Úgy vélik, hogy

a legrosszabb felmelegedési forgatókönyv szerint az emelkedés mértéke akár 1,35 méter is lehet.

Fotó: Shutterstock

A szakemberek szerint az IPCC által használt modellek a valóságellenőrzés-tesztek alapján nem voltak elég érzékenyek. Ezek az emelkedési előrejelzések a jégtáblák, gleccserek és a tenger hőtágulása vagy felmelegedése modelljeinek „kirakós játékán” alapulnak. Minél jobban emelkedik a hőmérséklet, annál magasabb lesz a tengerszint.

Ugyanakkor a dán kutatócsoport vezetője, Aslak Grinsted szerint csak korlátozott mennyiségű adat elérhető a modellek teszteléséhez, hiszen gyakorlatilag nem volt egyáltalán adat az 1990-es évek műholdas megfigyelései előtt az Antarktisz olvadási arányáról. 

A dán kutatók felvették a kapcsolatot az IPCC kutatóival, hogy közösen tovább fejleszthessék az előrejelző modelleket.

Neked ajánljuk
Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük Az olvadó gleccserek új gleccsertavaknak adnak életet – és ez nem jó hír Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam