2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás okozhatta az emberéleteket követelő gleccserszakadást

Az észak-indiai Uttarakhand államban legalább 32 ember vesztette életét, miután egy gleccser leszakadása miatt áradás alakult ki. A szakértők most azt vizsgálják, hogy a tragédiát az emelkedő átlaghőmérséklet okozta-e. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy gleccserszakadás miatt vészhelyzet alakult ki vasárnap az észak-indiai Uttarakhand államban. A szakértők eleinte nem tudták, hogy lavina, földcsuszamlás vagy az emelkedő átlaghőmérséklet miatt vált-e le a jégtömeg. A kutatók most légi felvételeket, műholdas képeket és egyéb adatokat elemeznek. Az adatok alapján a katasztrófa forrása egy nehezen megközelíthető, 5600 méter magas csúcsnál, a Raunthinál feküdt, a szakértők szerint az érintett gleccserdarab egy sziklák által megtartott lejtőn helyezkedett el.

A hatalmas jég-, kő- és törmelékmennyiség egy viszonylag sekély hegyi folyóba esett, elzárva a víz útját – emiatt

a vízszint elkezdett emelkedni, majd áradás alakult ki, amely lejjebb komoly károkat okozott, még egy gátat is elpusztított.

Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Dr. Kalacsand Szain, a Vaida Himalájai Földtani Intézet igazgatója szerint a függőgleccser hosszú időn át gyengülhetett, ahogy bizonyos időközönként megfagyott, illetve megolvadt. A szakértő kiemelte azt is, hogy

 a jégtömegek hasonló széttöredezését okozó gyors hőmérsékleti változások főként a klímaváltozásnak tudhatók be.

Csak Uttarakhand államban mintegy 1500 gleccser található, ezek közül többet súlyosan érint a globális felmelegedés. A vasárnapi katasztrófa is bizonyítja, hogy a klímaváltozás nem a távoli jövő problémája.

Neked ajánljuk
A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam