2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban

Közel egymillió ember nem jut tiszta és biztonságos ivóvízhez Louisiana államban, mert a téli viharok és a rekordalacsony hőmérséklet súlyos károkat okozott a víziközmű-hálózatok infrastruktúrájában – közölte John Bel Edwards, az Egyesült Államok déli részén fekvő tagállam kormányzója.

A politikus elmondta, hogy akiknek még zavartalan a vízellátása, azoknak is azt tanácsolják, hogy fertőtlenítés céljából forralják fel a vizet, mielőtt elfogyasztanák.

A legnagyobb problémát az államnak azokról a nyugati és északi területeiről jelentették, ahol fél éve hurrikán pusztított.

A louisianai nemzeti gárda tagjai is részt vesznek a károk helyreállításában, és vizet szállítanak az állam különböző területeire.

„A hó, a jég és a rekordalacsony hőmérséklet mintegy 125 ezer louisianai lakost hagyott áram nélkül, de az ismétlődő áramszünetekre szükség volt, hogy megakadályozzák a hálózat katasztrofális összeomlását” – közölte a kormányzó. Edwards felszólította az állam lakosságát, hogy próbáljanak spórolni az energiával. Louisianában legalább három ember vesztette életét az extrém időjárás miatt. Közülük ketten jégen csúsztak el, egy áldozat pedig halálra fagyott.

Fotó: MTI/AP/Austin American-Statesman/Bronte Wittpenn

Greg Abbott, Texas kormányzója csütörtök délután bejelentette, hogy az államban csaknem kétmillió háztartásban helyreállt az áramellátás, igaz – mint hozzátette –, továbbra is lakosok százezrei vannak áram nélkül, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását.

Tömeges áramkimaradások sújtanak más déli államokat is. Mississippiben például több mint 145 ezren maradtak energiaellátás nélkül.

Joe Biden vészhelyzetet hirdetett Oklahoma és Texas államokban. Az USA elnöke szerdán telefonon egyeztetett hét állam kormányzójával, és közölte velük, hogy a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani.

Eddig hivatalosan legalább 32 ember vesztette életét a zord időjárás miatt az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk
Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő Áder János: Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz Elkészült az ivóvíz védelmében szorosan nyomon követendő új anyagok első listája Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam