2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tisztítatlan bányavíz szennyezte el a Szamost

Egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlött tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését – írta a Krónika napilap.

A lap a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók, melyek aztán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba.

A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A vízügyi hatóság Máramaros megyei kirendeltségének illetékese az MTI-nek elmondta: még mindig várják a szerdán vett vízminták laboratóriumi elemzésének eredményeit, a beömlés nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte az MTI-vel, hogy a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali két órakor vett vízmintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre Angliai erdősítés: megéri a természetbe fektetni A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam