2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében

Néhány hónapja még egy árhullám okozott drámai helyzetet a szigetekre és cölöpökre épült városban, most pedig extrém alacsony vízállás keseríti meg Velence lakóinak életét. Múlt szombaton megérkezett az apály, sok helyütt szinte csak az iszap maradt a híres csatornák alján.

Az Adria királynőjének is nevezett olaszországi városban megszokott jelenség az apály, de a vízszint mostanihoz hasonló mértékű csökkenése ritkaságszámba megy. A helyiek által használt kisebb csatornákban olyan kevés a víz, hogy már a gondolák sem tudnak közlekedni, így csak a szélesebb, nagyobb csatornákon működik a tömegközlekedés. Az utóbbi időben rendszertelenné vált dagály-apály váltakozás szakértők szerint a szétrothadás veszélyével fenyegeti a város házait tartó cölöprendszert – számolt be róla a hirado.hu.

Rendkívül alacsony a vízszint Velence csatornáiban Forrás: RTÉ News

Velencében gyakran okoz súlyos károkat az áradás is, legutóbb 2020 decemberében öntötte el a tenger a Szent Márk teret, és fenyegette hullámaival a Szent Márk székesegyházat. A decemberi árvíz pedig megelőzhető lett volna, ha sikerült volna időben bekapcsolni a Mose-gát zsiliprendszerét – ahogyan erről akkor mi is beszámoltunk. A Velencét az Adriai-tengertől védő, 78 mobilzsilipből álló különleges gátrendszert még 2003-ban kezdték el építeni, de csak 2020 nyarán tesztelték először. Azóta viszont a Mose már kétszer is megmentette a várost attól, hogy újra a víz alá kerüljön.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam