2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János is szerepet vállal a globális Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben

Az államfő a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezete, a UN-Water elnöke felkérésére mondott igent – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Az öt kontinensről felkért, tizenöt tagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

A küldetésük, hogy a vízgazdálkodás és a klímavédelem kérdéseiben eddig megfogalmazott globális célok végrehajtását előmozdítsák – tartalmazza a közlemény. Mint írják, e két súlyos kihívás ezer szállal kötődik egymáshoz, ezért a védekezés is hatékonyabb, ha az adatfeldolgozásban, az oktatásban, a szabályozásban, az együttműködésben és a finanszírozásban összefüggő, egymást erősítő, gyakorlati megoldásokra összpontosítanak.

Áder János felszólal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület online alakuló ülésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, 2021. március 3-án Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A 2021. március 3-i virtuális indító tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott, hogy jelentős mértékben szolgálják a vízgazdálkodás javítását azok a befektetések, amelyek az alkalmazkodást segítik a klímaváltozáshoz. Ezeken keresztül javítható ugyanis a közegészség állapota, a társadalmak ellenálló képessége a járványokkal szemben, az élelmiszer-ellátás biztonsága és a gazdaságok stabilitása.

Áder János megerősítette, hogy a klíma- és vízügyi problémák társadalmi és gazdasági hatásait azok összefüggéseiben lehet a leghatékonyabban kezelni. Felajánlotta, hogy mind hazai, mind nemzetközi fórumokon szívesen képviseli a testület által kialakítandó, a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat, melyekhez Magyarország jó példákkal járulhat hozzá.

A köztársasági elnök a testület alakuló ülésén Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, valamint Kruppa Márton, az igazgatóság munkatársa társaságában Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület várhatóan a november végén kezdődő, Planet Budapest névre keresztelt fenntarthatósági expó és világkonferencia keretében, Magyarországon tart munkatalálkozót.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam