2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszavonulóban az ár- és belvíz, hétfő óta gyorsabban apad a Tisza

Felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán, miután hétfőn megindult a duzzasztás a Kiskörei Vízlépcsőnél – adta hírül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2021. március 2-án, kedden délelőtt.

Folytatódik az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin, a Közép- és
Alsó-Tiszán egyaránt apadó vízállások figyelhetők meg. A Tisza vízállása Szolnoknál kedd reggel 707 centiméter, apadó volt – közölte a Kötivizig a honlapján.

Változatlanul elsőfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Kiskörétől Lakitelekig, a bal parton Kiskörétől Csongrádig, továbbá a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hármas-Körös – szintén visszaduzzasztással érintett – jobb partján a torkolattól Kunszentmártonig. Így

az igazgatóság az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez kapcsolódóan 408 kilométeres védvonalszakaszon lát el nappali figyelőszolgálatot.

Az elmúlt napokban felfedezett hódüregek miatt a Zagyva jobb parti töltésén továbbra is pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn – áll a hirdetményben.

Áradt a Tisza Szolnoknál. Kenuval indul nyaralójához egy tulajdonos a vízzel elöntött szolnoki üdülősoron 2021. február 21-én Fotó: MTI/Mészáros János

A folyamatos szivattyúzás és a kedvező napos, száraz időjárás miatt a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent – állapította meg a Kötivizig. A kedd reggeli összesítés szerint ismét csökkent az elöntött terület nagysága, 8495 hektárt borított víz, ebből 3130 hektár volt vetés.

Az igazgatóság hétfő délutántól elsőfokúra mérsékelte a készültséget a karcagi belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is másodfokon védekeznek Jászkisérnél és Kiskörénél, míg elsőfokú a készültség a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi és a cibakházi, a tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon. Péntek óta pontszerű harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben hódtorlasz miatt a Doba-csatornánál, valamint hódüreg miatt a J-III-2-csatornánál. Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászkisér – sorolta az összefoglaló.

Neked ajánljuk
A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam