2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek

A Szamos és a Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága 120 ezer lej, azaz 9 millió forint pénzbírságot szabott ki arra a cégre, amely a Szamos február 17-i nehézfémszennyezését okozta – számolt be róla az MTI tudósítója, Gazda Árpád. Érvényesült tehát a „szennyező fizet” környezetpolitikai alapelve.

A nagy mennyiségű csapadék következtében megáradt patakok és folyók a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba, ezen keresztül pedig a szennyezés a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott – írtuk korábban a folyót ért szennyezésről.

A Lápos folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke
2-3-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb.

A szennyezés szerencsére nem okozott halpusztulást a Láposban és a Szamosban.

Egy bezárt máramarosi bányából kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését Fotó: MTI/Balázs Attila

A vízügyi hatóság közleményében hangsúlyozta, hogy a cég nem avatkozott be annak érdekében, hogy a folyót ért szennyezés okait vagy következményeit megszüntesse, pedig a társaság vízgazdálkodási engedély megszerzéséhez szükséges vízkárelhárítási terve ezt előírta volna.

A hatóság azt is hozzátette, jelenleg ugyan már nem ömlik a bányavíz
a Láposbánya-patakba, de ha nem történnek lépések a bányavíz megszűrése érdekében, akkor az egykori bányák miatt a térség vizei folyamatosan ki lesznek téve a réz-, cink-, kadmium-, ólom- és nikkelszennyezés veszélyének.

Neked ajánljuk
Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A digitalizáció teheti zöldebbé a jövő városait? 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Áram energiafűzből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam