2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik

Hat év alatt a negyedére sikerült csökkenteni az erőműben naponta keletkező sugárszennyezett víz mennyiségét, jövőre robotkarok segítségével tesznek kísérletet a megolvadt fűtőanyag kiemelésére – közölte sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelmi munkálatokért és az erőmű leszereléséért felelős Ono Akira.

Az elhangzottak szerint 2014-ben még minden nap 540 köbméter sugárszennyezett víz keletkezett az atomerőmű különböző helyiségeiben, ezt a mennyiséget 2020-ban sikerült az erőművet működtető vállalatnak napi 140 köbméterre mérsékelni. Ezt főként az esővizet felfogó szerkezetekkel, valamint az erőmű köré, a földbe épített hűtőfallal érték el.

Látogatók az áldozatok emlékművénél a Fukushima prefektúrabeli Namiében 2019. március 11-én, a földrengés és szökőár nyolcadik évfordulóján Fotó: MTI/EPA/JIJI PRESS

2011. március 11-én kilences erejű földrengés rázta meg a Japán keleti partvidékén fekvő Fukushima prefektúrát. A rengést követő szökőárban csaknem húszezren haltak meg vagy tűntek el, a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő a Fukushima Daiichi atomerőműben. Három reaktorban hidrogénrobbanások kíséretében magolvadás történt, a folyékonnyá vált radioaktív fűtőanyag átégette a reaktorok védőburkolatát.

A tönkrement reaktorok hűtéséhez vizet pumpálnak beléjük, amely a reaktorfalban lévő repedéseken át elfolyik a föld alatti helyiségekbe és a talajvíz-elvezető rendszerbe. A sugárszennyezett vizet aztán hatalmas acéltartályokba szivattyúzzák. Vészesen csökken a tartályok elhelyezéséhez szükséges hely, ezért már felmerült, hogy a vizet sugármentesítés után esetleg leengedik az óceánba.

Japán rendőrök holttestek után kutatnak a katasztrófát követően a fukushimai atomerőmű 20 kilométeres körzetén belül lévő zónában Fotó: MTI/EPA/Kamosida Koicsi

Ono Akira arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy jövőre kísérletet tesznek a megolvadt fűtőanyag kiemelésére. Egy brit cég fejleszti az ehhez szükséges robotkart, melynek elkészítése a nagy-britanniai járványhelyzet miatt lassabban folyik a vártnál. A robot ráadásul csak néhány kilogramm fűtőanyag felemelésére lesz képes, ezért kettő kell majd belőle. Az erőmű teljes elbontását 2050-re tervezik.

Neked ajánljuk
Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam