2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen hatással van a klímaváltozás a Balaton élővilágára?

Sikerrel zárultak az Ökológiai Kutatóközpont kutatói által „Az evolúció fényében: elvek és megoldások” című projekt keretében végzett interdiszciplináris kutatások. A projekt részeként a közép-európai térségben páratlan, 12 tartályból álló vízi mezokozmoszt alakítottak ki Tihanyban – adta hírül az agrarszektor.hu.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetében felépített, a vízi élővilág kísérletes vizsgálatára alkalmas

mezokozmoszrendszer segítségével kutatták a projektben a klímaváltozás balatoni élővilágára gyakorolt hatását,

különös tekintettel a tó algásodására – amely a tavalyi szezon végén komoly gondot okozott – emelte ki az agrarszektor.hu.

A mezokozmoszrendszer tartályai gyakorlatilag mesterséges, kicsiny tavakként működnek, ezeken a pici ökoszisztémákon jól vizsgálhatók a hőmérséklet-emelkedés, a tápanyagfelhalmozódás vagy az invazív fajok megjelenésének hatásai, és mikroevolúciós kutatások is végezhetők. A beépített technológiák alapján jelenleg ez a világ legmodernebb vízi mezokozmosza. Az Ökológiai Kutatóközpont ennek köszönhetően az Európa vezető vízi mezokozmoszrendszereit összekapcsoló AQUACOSM-Plus projekt aktív résztvevője lehet.

A Balatoni Limnológiai Intézetben felépített mezokozmoszrendszer tartályai kicsiny tavakként működnek Fotó: ELKH/ÖK/BLI/Az evolúció fényében: elvek és megoldások

És egyáltalán nem a mezokozmosz az egyetlen kivételesen izgalmas technológiai megoldás a projekt által összefogott kutatáscsomagban, a résztvevők például meghonosították Magyarországon az evolúciós robotikát is mint kísérleti technikát.

A projekt hat munkacsomagot ölelt át, és azon az elképzelésen alapult, hogy a biológia központi szervező elve, az evolúció nemcsak az élővilágban lejátszódó valamennyi nagy skálájú folyamat megértésének alapja, hanem

az evolúciós dinamikák jól használhatók más összetett, sok szereplős, változásban lévő rendszereket érintő bizonyos problémák megoldására is.

A kutatók például keresték a komoly népegészségügyi veszélyeket jelentő új betegségek megjelenésének lehetséges forgatókönyveit, valamint a megelőzés, az előrejelzés és a védekezés evolúciós elveket figyelembe vevő lehetőségeit. 

A projektről bővebb információ erre a linkre kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Tízszer gyorsabban olvadnak a Himalája gleccserei Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam