2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tart a nyomozás, következő üteméhez ért a kármentesítés Szigetszentmiklóson

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság lezárta a 2020 decemberében Szigetszentmiklóson észlelt olajszennyezés kivizsgálását, és felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot a helyreállítási terv elkészítésére – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság MTI-hez eljuttatott közleményéből. A rendőrségi nyomozás még tart.

A vízügy elkészítette a tervet, a kárelhárítással megbízott cég már felvonult, a munkafolyamatok – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mellett – a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal és a Ráckevei-Duna-ági Horgász Szövetséggel egyeztetve zajlanak majd a legmagasabb vízminőség-védelmi készültség mellett. Hogy a szennyezés ne juthasson ki a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vízébe, a decemberben bevált merülőfalakat kiegészítve egy második lokalizációs vonalat is kiépítenek.

Olajszennyezés a Ráckevei–Soroksári-Duna-ágon 2020 decemberében:
lakossági bejelentésből értesült a vízügy a katasztrófáról
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A helyreállítás során először a szennyezett iszapréteget távolítják el, majd elbontják a decemberben épített ideiglenes utat is. Csak ezt követően kezdődhet meg a sérült terület rehabilitációja. A szennyezett iszap helyére az eredeti környezetre jellemző anyag kerül, erre a térségben élő vízparti növényeket telepítenek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át, mint például a tőzegpáfrány, a lápi csalán vagy a kálmos.

A nádasban lévő stégek mellett néhol 20-25 centiméter vastagságban állt a fáradt olaj, 400 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rendkívüli szennyezésről itt írtunk bővebben. A legsürgősebb kárelhárítási munkák december 22-éig tartottak. Ahogy arról mi is beszámoltunk:

több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg a vízügyes szakemberek az olajszennyezés helyszínét.

A kárelhárítás következő üteme várhatóan március végéig tart, de az Országos Vízügyi Főigazgatóság hangsúlyozza, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás még évekbe telhet. A szabadeuropa.hu információi szerint tart az ismeretlen tettes ellen indított rendőrségi nyomozás, a civilek és a rendőrség által felajánlott nyomravezetői díj már több mint 12 millió forint, de a szigetszentmiklósi önkormányzatot még nem értesítették arról, hogy bárkit is meggyanúsítottak volna az ügyben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam