2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Függvényekkel a talajok vízgazdálkodási képességének megismeréséért

Az ELKH ATK Talajtani Intézetének tudományos főmunkatársa, Szabó Brigitta vezetésével megújították a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszereket. A könnyen mérhető vagy már ismert talajtulajdonságokból becslési függvények segítségével számított adatok hozzájárulnak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez.

A termésszimulációs vizsgálatokhoz és hidrológiai modellezéshez szükséges talajhidrológiai adatok a legtöbb esetben nem érhetők el, vagy költséges a meghatározásuk. Egyszerűbben mérhető talajtulajdonságokból vagy talajtérképi információkból azonban közvetett módon, függvényekkel jól megbecsülhetők. Ezek a becslőalgoritmusok írják le a talajhidrológiai paraméterek (például a talaj víztartó képessége, hidraulikus vezetőképessége, víztartó és kapilláris vízvezető képessége) és a könnyen hozzáférhető talajtulajdonságok (például a talaj agyag-, iszap- és homoktartalma, szervesszén-tartalma, térfogattömege) közötti kapcsolatot.

Az új módszerek információt nyújtanak a becsült talajhidrológiai tulajdonságok bizonytalanságáról, jelentősen pontosabbak a korábbi európai adatbázison kidolgozott eljárásnál, és többféle bemeneti információt vesznek figyelembe, ezáltal rugalmasabban alkalmazhatók a rendelkezésre álló adatokra.

A becslési függvények segítségével számított adatok hozzájárulnak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez Forrás: ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete

A becslőalgoritmusokat felhasználóbarát, magyar és angol nyelven is elérhető webalkalmazásba és nyílt forráskódú R-csomagba építették be, továbbá elérhetők a becslések kidolgozásához használt scriptek. A megújításra az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének vezetésével, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont és a Hohenheimi Egyetem közreműködésével került sor. A kutatást Szabó (Tóth) Brigitta tudományos főmunkatárs vezette, az eredményeket a Geoscientific Model Development folyóiratban publikálták.

Neked ajánljuk
Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Nagykorú lett a román roncsautóprogram A nagyvállalatok és pénzintézetek átalakulása nélkül nem teljesülhetnek az erdőirtás megállítására tett ígéretek Tűzifára gyűjt a rászorulóknak a Magyar Református Szeretetszolgálat
Tovább a forrásra: elkh.org
Vissza
Hírfolyam