2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mostantól úgy láthatjuk az algákat, ahogy korábban soha

A fotoszintetizáló algák oxigént termelnek, túlzott elszaporodásuk azonban ronthatja vizeink minőségét, ezért fontos, hogy a kutatók pontosan meg tudják becsülni az általuk alkotott biomassza mennyiségét. Eddig nem voltak pontos módszereik, ezen változtattak az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai – adta hírül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a honlapján.

„A szabad szemmel is látható növények és állatok változatossága meg sem közelíti a mikroszkopikus algák sokféleségét” – idézi a hír dr. Borics Gábort, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet Tisza-kutató Osztályának vezetőjét, aki mikroalgák felfedező és alkalmazott kutatásával foglalkozik. Kutatások szerint a légköri oxigén döntő részét nem a szárazföldi ökoszisztémák, hanem a természetes vizek növényei, azon belül is főként a fitoplankton lebegő szervezetei termelik. A plankton nagy részét az algák teszik ki.

„Mivel a mikroszkopikus algák között akkora méretbeli különbség is lehet, mint az egér és az elefánt között, nem sejtszámokkal dolgozunk, hanem az algák össztömegével, vagyis biomasszájával”

– magyarázza dr. Borics Gábor a nehézségeket. A kutatók korábban úgy becsülték meg az algák tömegét, hogy az alakjukat egyszerű formákhoz (gömb, kúp, hasáb) hasonlították.

Ez a módszer csak közelítő értéket eredményezett. Most a munkacsoport tagjai háromdimenziós vizualizáció segítségével megalkották az algák valósághű térbeli modelljeit, és ezeken végeztek így már pontos felszín- és térfogatszámításokat.

A légköri oxigén jelentős részét a fotoszintetizáló algák termelik Fotó: ELKH

„Ezáltal mostantól úgy láthatjuk az algákat, ahogy korábban soha”

– összegezte Borics. A kutatásról szóló tanulmány a rangos Science of The Total Environment szakfolyóiratban jelent meg a közelmúltban, és szabadon elérhető angolul.

Az édesvízi planktonokról megalkotott térbeli modellek tankönyvek lapjain, múzeumok kiállításain fogják szemléltetni a vízi mikrovilág lélegzetelállító sokféleségét. Az alapkutatás gyakorlati hasznát bizonyítja, hogy a kutatók algabiomassza-becslést lehetővé tévő számításait pedig a vízminőség-vizsgálatokban napi szinten is alkalmazni fogják a szakemberek.

Neked ajánljuk
A Velencei-tó és a vízszintingadozás Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: elkh.org
Vissza
Hírfolyam