2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos áradások Hawaiin: rendkívüli állapotot hirdetett a kormányzó

Miután heves esőzések okoztak súlyos áradásokat szerte a szigeteken, rendkívüli állapotot hirdetett David Ige kormányzó Hawaiin. Az ítéletidő péntekig is eltarthat – írta a kormányzó Twitteren.

Ige március 9-én, kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli állapot bevezetését – adta hírül a 444.hu az MTI tudósítása alapján. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak pénzforrásokat mozgósítani a bajbajutottak megsegítésére. A víz súlyos károkat okozott.

Vízzel elárasztott ház a hawaii Haleiwában 2021. március 9-én Fotó: MTI/AP/Honolulu Star-Advertiser/Jamm Aquino

Kedden evakuálni kellett az Oahu sziget északi partvidékén, a nagy hullámokat kergető szörfösök kedvelt partszakaszán fekvő Haleiwa város lakóit. A Maui szigeten fekvő Haiku közelében pedig gátszakadás veszélye miatt kérték a környékbelieket otthonuk elhagyására. Hétfőn ugyanis átbukott a víz az esőzések előtt egyébként éppen üresen álló Kaupakalua víztározó gátján. Az 1885-ben épült gátat idén nyáron elbontják.

Videó: KHON2 News/YouTube

Haiku környékén hétfőn néhány óra alatt 33,4 centiméter eső esett, féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy rongálódott meg súlyosan. Michael Victorina megyefőnök földcsuszamlások veszélyére figyelmeztette a helyieket, a turistákat pedig arra kérte, maradjanak a szállásukon.

Neked ajánljuk
Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Áradások az amerikai kontinensen Hatalmas árvíz pusztít Malajziában Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam