2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos áradások Hawaiin: rendkívüli állapotot hirdetett a kormányzó

Miután heves esőzések okoztak súlyos áradásokat szerte a szigeteken, rendkívüli állapotot hirdetett David Ige kormányzó Hawaiin. Az ítéletidő péntekig is eltarthat – írta a kormányzó Twitteren.

Ige március 9-én, kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli állapot bevezetését – adta hírül a 444.hu az MTI tudósítása alapján. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak pénzforrásokat mozgósítani a bajbajutottak megsegítésére. A víz súlyos károkat okozott.

Vízzel elárasztott ház a hawaii Haleiwában 2021. március 9-én Fotó: MTI/AP/Honolulu Star-Advertiser/Jamm Aquino

Kedden evakuálni kellett az Oahu sziget északi partvidékén, a nagy hullámokat kergető szörfösök kedvelt partszakaszán fekvő Haleiwa város lakóit. A Maui szigeten fekvő Haiku közelében pedig gátszakadás veszélye miatt kérték a környékbelieket otthonuk elhagyására. Hétfőn ugyanis átbukott a víz az esőzések előtt egyébként éppen üresen álló Kaupakalua víztározó gátján. Az 1885-ben épült gátat idén nyáron elbontják.

Videó: KHON2 News/YouTube

Haiku környékén hétfőn néhány óra alatt 33,4 centiméter eső esett, féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy rongálódott meg súlyosan. Michael Victorina megyefőnök földcsuszamlások veszélyére figyelmeztette a helyieket, a turistákat pedig arra kérte, maradjanak a szállásukon.

Neked ajánljuk
Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről Több ezer embert kellett evakuálni Ausztráliában áradások miatt Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam