2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos áradások Hawaiin: rendkívüli állapotot hirdetett a kormányzó

Miután heves esőzések okoztak súlyos áradásokat szerte a szigeteken, rendkívüli állapotot hirdetett David Ige kormányzó Hawaiin. Az ítéletidő péntekig is eltarthat – írta a kormányzó Twitteren.

Ige március 9-én, kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli állapot bevezetését – adta hírül a 444.hu az MTI tudósítása alapján. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak pénzforrásokat mozgósítani a bajbajutottak megsegítésére. A víz súlyos károkat okozott.

Vízzel elárasztott ház a hawaii Haleiwában 2021. március 9-én Fotó: MTI/AP/Honolulu Star-Advertiser/Jamm Aquino

Kedden evakuálni kellett az Oahu sziget északi partvidékén, a nagy hullámokat kergető szörfösök kedvelt partszakaszán fekvő Haleiwa város lakóit. A Maui szigeten fekvő Haiku közelében pedig gátszakadás veszélye miatt kérték a környékbelieket otthonuk elhagyására. Hétfőn ugyanis átbukott a víz az esőzések előtt egyébként éppen üresen álló Kaupakalua víztározó gátján. Az 1885-ben épült gátat idén nyáron elbontják.

Videó: KHON2 News/YouTube

Haiku környékén hétfőn néhány óra alatt 33,4 centiméter eső esett, féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy rongálódott meg súlyosan. Michael Victorina megyefőnök földcsuszamlások veszélyére figyelmeztette a helyieket, a turistákat pedig arra kérte, maradjanak a szállásukon.

Neked ajánljuk
Ismét heves monszuneső árasztotta el a pakisztáni fővárost Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam