2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok baj volt a vizeinkkel februárban

„Szakmát próbáló” időszak volt 2021 februárja a magyar vízügy számára: a sok eső miatt ár- és belvíz elleni, a Romániából érkező nehézfémszennyezés miatt pedig vízminőségi védekezésre is szükség volt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Az árvíz miatt a Tisza felső és középső vízrendszerén, összesen 6 vízügyi igazgatóság területén, 214 gátőrjárásban kellett elrendelni az elsőfokú készültséget, 65 gátőrjárásban pedig az éjszakai figyelőszolgálatot is megkövetelő, másodfokú készültséget.

Belvíz alakult ki az Alföldön, 407 csatornaőrjárásban kellett elrendelni első- vagy másodfokú készültséget,

203 szivattyúval naponta 10,7 millió köbméter belvizet juttattak vissza a földekről a folyókba.

Február második felében áradt a Tisza Szolnoknál is, Tokajnál február 16-án tetőzött Fotó: MTI/Mészáros János

Ráadásul február 17-én – ahogy erről korábban mi is beszámoltunk – Romániából nehézfémterhelés érte a Tiszát. A Szamoson érkező szennyezés szétterülésének megakadályozására nemcsak zsilipeket kellett lezárni, hanem a szennyezett víz felhasználását, fogyasztását is meg kellett előzni.

A védekezési munkálatok összességében eredményesek voltak, sikerült az ár- és belvízkárokat minimalizálni, a szennyeződés terjedését megállítani – értékelte a hónapot az OVF.

Neked ajánljuk
Az ember okozta klímaváltozás állhat az európai árvizek mögött A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben Az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák száma Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam