2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális vízhiány: nem mindegy, hogy mibe fektetsz!

A következő évtizedek egyik legsúlyosabb kihívását az édesvíz hiánya jelentheti az emberiség számára, sőt az UNICEF és a WHO 2019-ben megjelent közös jelentése szerint már most is minden harmadik ember nélkülözi a biztonságos ivóvizet.

„A globális lakosságszám emelkedése, az édesvízigény ugrásszerű növekedése és a globális felmelegedés egyes régiókban már most is komoly vízhiányt okoz, a helyzet pedig folyamatosan romlik” – kezdi a portfolio.hu cikke a probléma árnyalását, hogy aztán felhívja a figyelmet néhány összefüggésre.

Az egyértelmű, hogy a növekvő populáció növekvő édesvízszükséglettel jár,

az viszont talán már meglepő, hogy a vízigény meredekebben emelkedett, mint a népesség:

„míg a Föld lakossága 1900 és 2014 között 336 százalékkal nőtt, addig az Our World in Data adatai alapján a globális édesvízszükséglet 671 milliárd köbméterről 4 ezer milliárd köbméterre nőtt, ami közel 500 százalékos ugrást jelent”.

Az UNICEF és a WHO 2019-ben megjelent közös jelentése szerint már most is minden harmadik ember nélkülözi a biztonságos ivóvizet Fotó: shutterstock.com

A globális népességnövekedés és az ugrásszerű vízigény-növekedés mellett a globális felmelegedés is fontos tényező, méghozzá az édesvíz egyenlőtlen eloszlásában.

„Az éghajlatváltozás jelentősen átalakítja a víz körforgását, ugyanis a magasabb hőmérséklet növeli a növényzet, a szárazföld, a felszíni vizek és az óceánok párolgását” – folytatja a gondolatmenetet a forráscikk, hangsúlyozva, hogy a jövőben egyre több, hirtelen lezúduló csapadékra és áradásra, egyre kevesebb hóra, valamint a Föld bizonyos területein egyre súlyosabb aszályokra számíthatunk.

És itt jön a trükkös csavar! Miután mindenki meggyőződhetett róla, hogy igazán sürgető problémáról van szó, a portfolio.hu felteszi a kérdést:

milyen alapokba vagy vállalatokba fektessük a pénzünket, ha ki akarjuk venni a részünket a vízhiány megoldására irányuló törekvésekből?

Szerencsére már rengeteg cég foglalkozik vízmenedzsmenttel, víztisztítással, szennyvízgazdálkodással, sótalanítással vagy ivóvíz-újrahasznosítással, és így tovább. Akit érdekel e tematikus befektetési alapok (ETF) vagy az édesvízzel foglalkozó egyedi cégek világa, az mindenképpen kattintson a portfolio.hu cikkére.

Neked ajánljuk
Száraz lábbal a Velencei-tó medrében Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam