2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltemetett mérgek Budakalászon: az egykori Lenfonó és Szövőgyár öröksége

Amikor Budakalász tervbe vette a zeneiskola bővítését és új városi közösségi terek kialakítását, az önkormányzat munkatársai elmentek bejárni az egykori Lenfonó és Szövőgyár erre a célra kiszemelt területét. 

A terepszemlén két, a földből fél méterre kikandikáló, kupakokkal lezárt acélcsövet fedeztek fel, mint később kiderült, két megfigyelőkutat. A város vezetése azonnal sejtette, hogy baj van, sürgősen pályázatot írtak ki a környezetvédelmi vizsgálat elvégzésére.

A tendert elnyerő Mertcontrol HL-Lab napokban elkészült állapotjelentése szerint a talajban és a talajvízben jelentős koncentrációban találhatók magas környezeti és egészségügyi kockázatú vegyületek, azaz gázolaj, pakura, már kis mennyiségben is toxikus illékony, monoaromás vegyületek (benzol, toluol, etil-benzol és xilolok), továbbá policiklikus aromás szénhidrogének – írja az ügyet bemutató Qubit. Ráadásul

az egykori gyártelep az 1990-es évek végétől úgynevezett vízbázisvédelmi terület, hidrogeológiai modellek alapján az itteni szennyezés 50 év alatt érheti el az ivóvízkutakat.

Egy munkásnő a szőnyegek mintáját állítja be a szövőgépen, a Lenfonó és Szövőipari Vállalat budakalászi szövőgyárában, 1972-ben Fotó: MTI Fotó/Bajkor József

A budakalászi önkormányzathoz felszámolás után, 1996-ban került az egykori Lenfonó és Szövőipari Vállalat telephelye, az adásvétel során azonban szó sem volt a talaj és a talajvíz szennyezettségéről.

A cég korábban sem értesítette egyik illetékes hatóságot sem, pedig a megfigyelőkutak létezése arra utal, hogy tudtak a szennyezésről.

„Bár a nemzetközi környezetvédelmi szabályozás egyik alapelve, hogy a szennyező fizet, jelenleg nem tudható, hogy a terület megtisztításának, rekultivációjának költségeit ki állja” – mutat rá a Qubit szerzője. 

Úgy tűnik, a budakalásziaknak talán sikerült megelőzni egy Love Canalban történthez hasonló katasztrófát, bár még csak ezután jön a terület teljes körű felmérése. Az ügy részleteiről a Qubit mellett Budakalász honlapján lehet olvasni.

Neked ajánljuk
Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító A szemeteléstől a túlhalászatig: folyamatosan károsítjuk az egyik legfontosabb karbonelnyelőt A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam