2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízválság megelőzéséről beszélt a köztársasági elnök az ENSZ konferenciáján

A vízválság megelőzésének fontosságára, a kihívásokra és az új feladatokra hívta fel a figyelmet Áder János az ENSZ online megtartott, New York-i vízügyi konferenciáján – adta hírül az MTI.

A köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: sokadik alkalommal, és az ENSZ kezdeményezésére sem először járják körül annak dilemmáit, hogyan lehet megakadályozni az ember okozta klímaváltozást, hogyan kerülhető el a fenyegető vízválság.

Válaszok, elemzések, politikai deklarációk az elmúlt években szép számmal születtek. De előrébb jutottunk-e? – tette fel a kérdést Áder János.

Emlékeztetett, hogy Párizsban elfogadták a klímacélokat, egyetértettek
a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésének szükségességében, de ma távolabbinak tűnnek a közös célok, mint 2015-ben, az elfogadás pillanatában. Ugyanabban az évben hagyták jóvá a vízzel kapcsolatos fenntarthatósági célokat is, ma mégis joggal merülnek fel a kérdések, hogy kevesebb-e az aszályos terület, eredményesebb-e a védekezés a nagy árvizekkel szemben, vagy kevésbé szennyezettek-e a folyók, tavak és tengerek.

Áder János 2019-ben, a Budapesti Víz Világtalálkozó részeként megrendezett Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című szakkiállításon Fotó: MTI/Illyés Tibor

Új feladatokra is rámutatott a köztársasági elnök. Új gazdasági számításokra van szükség a beruházások klímára és vizekre gyakorolt hatásainak áttekintéséhez.

A vízválság megelőzésére integrált adatbázisokat kell építeni. Lokális, regionális és globális adatokra van szükség, legyen szó árvízi előrejelzésről,
aszály-előrejelzésről vagy a vízszennyezés helyéről, módjáról, mértékéről és annak hatásairól – sorolta.

Pontos számításokat kell végezni a várható kár mértékéről és a megelőzésre fordítandó összegekről – hangsúlyozta.

„Tennivalónk van bőven, a feladatok számát és nagyságát szemlélve az előttünk álló évek jelmondata már inkább így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan!” – összegzett beszédében Áder János.

Neked ajánljuk
Munka nélkül maradnak az osztrák glaciológusok? Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam