2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fertő: a tó feltöltése mellett a talajvíz pótlására is szükség volna

Nem elég a helyben keletkezett víz elfolyását megakadályozni, ezért a Mosoni-Dunából pótolnák a hiányzó vizet a Fertő tóban és a Fertőzugban. A tét a mezőgazdasági tevékenység fenntarthatósága – derült ki egy kismartoni sajtótájékoztatón.

A burgenlandi tartományi kormánynak az üggyel foglalkozó munkacsoportja szerint már mindenképpen kívülről kell vizet szállítani a térségbe, nem lehet a szárazságot a keletkező víz elfolyásának megakadályozásával mérsékelni. A sajtótájékoztatón Heinrich Dorner tartományi tanácsos hangsúlyozta, hogy nemcsak a Fertő vízszintjéről van szó, hanem a Fertőzug egész térségének pótlólagos vízre lenne szüksége a mezőgazdasági tevékenység fenntartásához –  számolt be róla az MTI. 

Hogy valamilyen módon vizet kellene vezetni a Fertőbe, az már korábban is napirenden volt, de nem tudták, hogyan lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne boruljon fel a sós víz és a környék ökoszisztémája.

Egy szakértői tanulmány alapján
a Mosoni-Dunából nyerhető víz alkalmas volna a talajvíz szintjének megemelésére, valamint a Fertő feltöltésére is.

Vitorlás a Fertő vizén, az ausztriai Burgenlandban, 2019-ben. A vízhiány a mezőgazdaság mellett a turizmust is veszélyezteti Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Magyarországon éppen meghosszabbítani tervezik a Mosoni-Duna csatornáját, a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján Burgenland 3 millió euróval járulna hozzá a projekthez, és ahhoz, hogy a csatorna elérjen az osztrák határig. Christian Sailer, a munkacsoport vezetője azt mondta, egyeztetni fognak a magyar hatóságokkal.

A Zöldek tartományi szervezete továbbra is a lehető legnagyobb óvatosságra intett a mesterséges vízpótlás tervével kapcsolatban. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam