2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fertő: a tó feltöltése mellett a talajvíz pótlására is szükség volna

Nem elég a helyben keletkezett víz elfolyását megakadályozni, ezért a Mosoni-Dunából pótolnák a hiányzó vizet a Fertő tóban és a Fertőzugban. A tét a mezőgazdasági tevékenység fenntarthatósága – derült ki egy kismartoni sajtótájékoztatón.

A burgenlandi tartományi kormánynak az üggyel foglalkozó munkacsoportja szerint már mindenképpen kívülről kell vizet szállítani a térségbe, nem lehet a szárazságot a keletkező víz elfolyásának megakadályozásával mérsékelni. A sajtótájékoztatón Heinrich Dorner tartományi tanácsos hangsúlyozta, hogy nemcsak a Fertő vízszintjéről van szó, hanem a Fertőzug egész térségének pótlólagos vízre lenne szüksége a mezőgazdasági tevékenység fenntartásához –  számolt be róla az MTI. 

Hogy valamilyen módon vizet kellene vezetni a Fertőbe, az már korábban is napirenden volt, de nem tudták, hogyan lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne boruljon fel a sós víz és a környék ökoszisztémája.

Egy szakértői tanulmány alapján
a Mosoni-Dunából nyerhető víz alkalmas volna a talajvíz szintjének megemelésére, valamint a Fertő feltöltésére is.

Vitorlás a Fertő vizén, az ausztriai Burgenlandban, 2019-ben. A vízhiány a mezőgazdaság mellett a turizmust is veszélyezteti Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Magyarországon éppen meghosszabbítani tervezik a Mosoni-Duna csatornáját, a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján Burgenland 3 millió euróval járulna hozzá a projekthez, és ahhoz, hogy a csatorna elérjen az osztrák határig. Christian Sailer, a munkacsoport vezetője azt mondta, egyeztetni fognak a magyar hatóságokkal.

A Zöldek tartományi szervezete továbbra is a lehető legnagyobb óvatosságra intett a mesterséges vízpótlás tervével kapcsolatban. 

Neked ajánljuk
Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén Megkezdődhet a Velencei-tó vízpótlása: karsztvizet vezethetnek a mederbe Hazánkban is egyre nagyobb kárral járnak a természeti katasztrófák Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam