2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről

A még mindig egyre súlyosbodó esőzések és az erős széllökések miatt már nagyjából 18 ezer embert menekítettek ki az Új-Dél-Wales teljes partvidéki részét letaroló árvízből, és nem várható, hogy hamarosan javulni fog a helyzet – írta hétfőn reggel a BBC.

A Sydney-t északról és keletről határoló Hawkesbury és Nepean folyókon hétfőn magasabb volt a víz, mint az 1961-es pusztító áradáskor. A Warragamba-gát pedig már vasárnap elérte napi teljesítményének felső határát, az 500 gigaliteres csúcsot. A hétvégén Queensland délkeleti részén villámáradások csaptak le Brisbane környékére és az Aranypartra. Már a katonaságot is kirendelték a kutatási és mentési munkálatok segítésére. Mintegy 200 iskola tart zárva, és körülbelül 15 alacsonyabban fekvő területet kellett máris kiüríteni.

A meteorológiai szolgálat további heves esőzéseket, erős szelet, pusztító hullámlökéseket és növekedő vízszintet jósol Új-Dél-Wales partvidéki és szárazföldi részeire is. Enyhülést legkorábban szerdától ígértek.

A medréből kilépett Nepean folyó elárasztott egy játszóteret Sydney Penrith külvárosában 2021. március 22-én Fotó: MTI/AAP/Dean Lewins

Keddtől a Védelmi Erők helikoptereit is bevonják a mentésbe. Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison elmondta, hogy Új-Dél-Wales-szerte több mint 1400 segítségnyújtó egység több mint 700 árvízi mentést hajtott végre, és több mint 7500 segélykérésre reagáltak. Volt, hogy helikopterrel kellett kimenteni egy családot az elárasztott házából, és volt, hogy a csecsemőjükkel az áradásban ragadt szülőket menekítettek az elsősegélynyújtók – sorolta a BBC tudósítása. Károkat szenvedett a teljes ausztrál lakosság mintegy egyharmada.

A meteorológiai szolgálat további heves esőzéseket, erős szelet, pusztító hullámlökéseket és növekedő vízszintet jósol Forrás: 7NEWS Australia/YouTube.com

Ausztrália most árvízzel sújtott területeit tavaly még bozóttüzek és extrém szárazság kínozta. Jelenleg a La Niña jelenség alakítja a vidék időjárását, amely általában esős évet és trópusi ciklonokat hoz magával, és a tudósok szerint a klímaváltozás hatására egyre extrémebb időjárási jelenségeket eredményez.

Neked ajánljuk
Az ember okozta klímaváltozás állhat az európai árvizek mögött Árvíz Tennessee államban Az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák száma Tolna megyei szakembereket díjaztak Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok
Tovább a forrásra: BBC
Vissza
Hírfolyam