2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a Föld népességének egynegyedét érinti a vízhiány

A klímaváltozás, a felmelegedés, a vízkörforgás átalakulása és a tengerszint emelkedése súlyos vízhiányhoz vezethet, ez fenyegeti a békét, a biztonságot és a stabilitást, valamint kiélezi a társadalmi különbségeket az érintett országokban és régiókban.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője és Virginijus Sinkevicius környezetért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztos ezért a víz világnapja alkalmából közös állásfoglalásban hívták fel arra a figyelmet, hogy a biztonságos és megfizethető vízhez való hozzáférés ma a világ sok részén nagy kihívást jelent.

„A Föld népességének egynegyede nem jut hozzá tiszta vízhez”

idézte az alternativenergia.hu a tisztségviselők szavait.

A vízhiány Európában is nő, ez például egy tó kiszáradt medre egy hosszabb aszályos periódus után Fotó: shutterstock.com

A vízhiány Európában is nő, ezért az európai zöldmegállapodás értelmében főként természetes megoldások segítségével kell lépéseket tenni a vízi ökoszisztémák védelméért. A vízfelhasználás fokozott hatékonysága, a víz újrafelhasználásának előmozdítása és a vízkészletek fenntartható kezelése is olyan kiemelt problémakörei az EU-nak, amelyek kezelése nemzetközi együttműködést igényel.

„Együtt kell megerősítenünk a víz valódi értékét, ez az egyik legértékesebb természeti forrás, amit mindenki számára meg kell őriznünk. Minden csepp számít”

– üzenték a tisztségviselők.

Neked ajánljuk
Az elhúzódó szárazság miatt tüntettek a méhészek Chilében Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa? Újabb „marhaság” – jelölnék az alacsony gázkibocsátású marhahúst Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam