2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kimerültek a víztározók, Tajvanon súlyos korlátozások jönnek

Tajvanon korlátozzák a lakossági vízellátást a vízhiány miatt, de azért mindent elkövetnek, hogy – bár a vízfogyasztást az iparban is jelentősen vissza kell vágni, de – a csúcstechnológiai gyárakban a termelés folyamatos maradjon.

A globális vízhiány aggasztó előjele, hogy Tajvan ötven éve nem látott szárazsággal küzd, az esőt hozó tájfunok elkerülték a szigetet, a víztározók kimerültek.

Az elmúlt hetekben már elrendeltek néhány komoly víztakarékossági intézkedést a szigeten, de áprilistól korlátozni kényszerülnek több mint egymillió ember vízellátását.

Vang Mei-hua gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy április 4-től Tajcsung és Miaoli megyékben hetente kétszer elzárják a vizet, a lakosságot pedig tartálykocsikból látják majd el. Mindez azonban nem lesz hatással a sziget csúcstechnológiai gyártóközpontja, Hszincsu termelésére – ígérte a miniszter.

Az aszály Tajvanon hosszabb ideje tart, már két hete is kiszáradt víztározókról szóltak a hírek Forrás: CNA/YouTube.com

Hszincsu városában Tajpejből átszivattyúzott vagy sótalanító berendezésekkel nyert vízzel töltik
majd fel a tározókat.

Itt olyan csúcstechnológiai gyártó cégek működnek, mint az Apple-nek vagy a Qualcommnak beszállító Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), a Vanguard International Semiconductor vagy a United Microelectronics. Tajvan chipgyártói az USA és Kína közötti kereskedelmi háborút követően végképp pótolhatatlan szerepet játszanak a globális technológiai értékláncokban.

Tajvanon április 4-től Tajcsung és Miaoli megyékben hetente kétszer elzárják a vizet, a szárazság miatt a víztartalékok kimerültek Fotó: shutterstock.com

A TSMC a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében tudatta, hogy vészhelyzeti terveket dolgoztak ki a vízszolgáltatási korlátozások ellensúlyozására.

A TSMC elmondása szerint a tajvani vezetés április 6-tól kezdődően 15 százalékos vízmegtakarításra
utasította a vállalatot,

de ez nem fogja befolyásolni a termelést  – írta meg a portfolio.hu az MTI összefoglalója alapján.

Egyébként a cégeknek már február végén meg kellett próbálni 7-11 százalékkal visszafogni a vízfogyasztásukat, pedig előtte is krónikus vízhiánnyal küzdöttek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam