2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Bíró Péter, a hazai és nemzetközi hidrológia kiemelkedő tudósa

2021. március 25-én elhunyt Bíró Péter, az MTA rendes tagja és Veszprémi Területi Bizottságának egykori elnöke, kutató, professor emeritus, valamint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori igazgatója – tudatta közleményben az MTA.

Kutatásai kiterjedtek az ichthiológia (halkutatás), a táplálék- és táplálkozásbiológia, a populációdinamika, valamint a halállományok kezelésének területére.

1962-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának biológia-kémia szakán. Biológus-hidrobiológusi diplomát szerzett 1967-ben, majd az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében dolgozott.

1971-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. Kutatóintézeti állása mellett 1976 és 1980 között a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium halállomány-fejlesztő programját irányította. 1982-ben a kutatóintézet hidrobiológiai osztályának vezetőjévé, illetve az intézet helyettes igazgatójává nevezték ki. 1993-ban kutatóprofesszor lett.

Bíró Péter 2014. március 14-én átveszi a Magyar Érdemrend középkeresztjét Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában Fotó: MTI/Kovács Attila

2004-ben kinevezték a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatójává. Több magyarországi egyetemen volt vendégelőadó. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1977-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori értekezését, 2000-ben habilitált. Az MTA Ökológiai Bizottságának, az Evolúcióbiológiai Bizottságnak és a Hidrobiológiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak több éven át elnöke is volt. 1994 és 2000 között a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének doktori képviselője volt. 2001-ben választották az Akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává. Tagja volt a Doktori Tanácsnak.

Bíró Péter a Magyar Érdemrend középkeresztjével 2014. március 14-én Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnökévé választották, részt vett az MTA elnökségének munkájában. Akadémiai tisztségei mellett az Európai Ichthyológus Unió titkára volt. 1990-től a Magyar Limnológiai Társaság elnöki tisztét is betöltötte.

Tagja volt számos nemzetközi társaságnak és az Aquatic Ecosystem Health and Management Society és az Electronic Journal of Ichthyology című tudományos szakfolyóiratok szerkesztőbizottságának.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam