2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrófahelyzet Indonéziában és Kelet-Timorban

Villámáradások és földcsuszamlások sújtották vasárnap, 2021. április 4-én Indonézia keleti részét és Kelet-Timort. Legalább 103 ember veszítette életét a hétfői adatok alapján, de sokan voltak eltűntként nyilvántartva, így ez a szám emelkedhet – írta a BBC.

A katasztrófasújtott övezet a Flores szigettől Kelet-Timorig húzódott. Flores Indonézia Kelet-Nusa Tenggara tartományához tartozik, a Kis-Szunda-szigetek elnevezésű szigetív része. A heves esőzések miatt az érintett területeken átszakadtak a gátak, házakat sodort magával a víz. Csak Indonéziából 86 áldozatot jelentettek, de több tucat embert még kerestek. Kelet-Timorban hétfőig 27 embert találtak holtan.

„A rendkívüli időjárás, a sár és a felhalmozódott törmelék hátráltatta a mentőcsapatok munkáját” – nyilatkozta Raditya Djati, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője a BBC beszámolója szerint.

„Gyanítjuk, hogy sokakat maga alá temetett a katasztrófa, de nem tudni, pontosan hány eltűntről van szó”

– festett sötét képet a helyzetről kollégája, East Flores kormányzóság katasztrófavédelmének vezetője, Alfons Hada Bethan.

„Százakat evakuáltak, de sokan úgy döntöttek, hogy az otthonukban maradnak. Az embereknek elsősorban orvosságra, élelmiszerre, takarókra van szükségük” – egészítette ki az előzőeket a szakember.

Hordalékkal és sárral teli utca az indonéziai East Floresben 2021. április 4-én Fotó: MTI/AP/Ola Adonara

Joko Widodo, Indonézia elnöke részvétét fejezte ki, és elrendelte a gyors és hatékony katasztrófaelhárítást, különös tekintettel az egészségügyi ellátásra, az otthonukat elhagyni kényszerült emberek szükségleteinek ellátására, valamint az infrastruktúra helyreállítására.

Kelet-Timorban az áldozatok nagy része a fővárosból származhat, a Timor-sziget északkeleti peremén, a Banda-tenger partján fekvő Dilit ugyanis nagyon súlyosan érintette a katasztrófa.

Az Indonéziát alkotó szigetcsoporton nem ritkák az áradások és földcsuszamlások az esős évszakban, sőt az indonéziai lakosság több mint fele, nagyjából 125 millió ember kifejezetten katasztrófák által fenyegetett területeken él.

Neked ajánljuk
A veszélynek nincs vége az utolsó szikra eloltásával, a felperzselt táj kiszolgáltatott a csapadéknak A veszélynek nincs vége az utolsó szikra eloltásával, a felperzselt táj kiszolgáltatott a csapadéknak Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam